Gemeente Alkmaar


Persberichten top

Miljoenste bezoeker overdekte fietsenstalling Canadaplein

Alkmaar, 13 juni 2008

Angelique Schoonderwoerd is de miljoenste bezoeker van de fietsenstalling. Zij werd overvallen door wethouder Nico Alsemgeest. Naast felicitaties van de wethouder kreeg zij van de gemeente Alkmaar en reisorganisatie `Goodbookers' ook nog een uitgebreid 4-daags fietsarrangement naar Brugge aangeboden.

Rode lijn

Sinds de opening van de fietsenstalling acht jaar geleden hebben een miljoen mensen hun fiets gestald in de stalling onder het Canadaplein. De afgelopen jaren is het gebruik van de fietsenstalling sterk toegenomen. Bij de opening van de fietsenstalling kostte het fl. 1,75 om je fiets droog te stallen en bleef het aantal geparkeerde fietsen steken op ongeveer 88 per dag. Gemiddeld per week stallen 4000 mensen hun fiets in de fietsenstalling.

Wethouder Nico Alsemgeest: "De cijfers geven aan dat de stalling onder het Canadaplein duidelijk in de behoefte voorziet. En dat is niet zo gek als je bedenkt dat je midden in de stad gratis, bewaakt en droog je fiets kwijt kan. Vanuit de stalling heb je het centrum met alle voorzieningen binnen handbereik" .

Klantvriendelijk
De gratis fietsenstalling biedt naast de constante bewaking nog andere services. Er zijn kluisjes aanwezig waarin waardevolle spullen veilig opgeborgen kunnen worden, met de aanwezige fietspomp kunnen bezoekers hun lege fietsbanden weer oppompen en er hangt een overzichtelijke plattegrond van de binnenstad. In de afgelopen jaren is nog een aantal verbeteringen aangebracht om de fietsenstalling nog klantvriendelijker te maken. Voor de veiligheid is er een extra stroeve toplaag aangebracht op de traptreden naar de ingang van de stalling, de watergoot die zorgt voor de afvoer van regenwater is gecoat om aantasting van het beton te voorkomen en de uitgang via de parkeergarage naar de Vest is verbeterd.
Momenteel wordt gekeken naar een oplossing voor het realiseren van oplaadpunten voor fietsen met een elektrische hulpmotor. De openingstijden zijn maandag tot en met zaterdag van 07.30 tot 24.00 uur en op zondag van 11.30 tot 24.00 uur. Tijdens de verschillende festiviteiten in de binnenstad, zoals de kermis is de fietsenstalling zelfs nog langer open namelijk tot 0.30 uur.

Fietsgebruik in de binnenstad
Om het fietsgebruik in de binnenstad te stimuleren heeft de gemeente Alkmaar naast de fietsenstalling onder het Canadaplein nog twee gratis bewaakte fietsenstallingen, namelijk aan de Paardenmarkt en de Ridderstraat. Ook zijn er in het verleden in de gehele binnenstad 2850, waarvan 650 in de fietsenstalling onder het Canadaplein, nieuwe vandalisme- en diefstalbestendige fietsenrekken geplaatst. Deze fietsenrekken zijn voorzien van het zogenoemde `fietsparkeurmerk'. Dit is een landelijk keurmerk dat waarborgt dat de klemmen voldoende mogelijkheden bieden om op een eenvoudige manier een fiets met een extra slot vast te zetten.
Fietsenstalling miljoenste

13 juni 2008