ABVAKABO FNV

Teleurstellende uitspraak Hoge Raad: verkeersboete tijdens werktijd voor werknemer

Tegen alle verwachtingen in vernietigde de Hoge Raad vandaag de uitspraak inzake het verhalen van verkeersboetes op werknemers. Eiser Abvakabo FNV, die namens al haar leden bij TNT-Transport en door één individueel lid de rechtzaak aanspande, kreeg eerder gelijk van de kantonrechter in 2003 en het gerechtshof in Den Haag in 2006. Het gaat om twee boetes voor overschrijding van de maximumsnelheid met 4 en 6 km per uur.

Abvakabo FNV-advocaat Arno van Deuzen is teleurgesteld met de volstrekt onverwachte en slecht gemotiveerde uitspraak, waarbij de argumentatie van Abvakabo FNV en de advocaat-generaal onbesproken bleven: "In de eerdere uitspraken oordeelde de rechter dat er bij een overschrijding van de maximumsnelheid tot 10 kilometer per uur geen sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid en de boete daarom door de werknemer betaald zou moeten worden. De Hoge Raad heeft deze eerdere motivering niet meegnomen in zijn uitspraak, wat verrassend is."

De Hoge Raad vernietigde de uitspraak van het gerechtshof met als overweging dat het niet voor de hand ligt dat werkgevers de boete betalen. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt tussen werknemers die met een eigen auto rijden of een auto, waarvan het kenteken geregistreerd staat op naam van de werkgever. De eerste groep zou de boete zelf moeten betalen. Om deze ongelijkheid tegen te gaan wilde Abvakabo FNV ervoor pleiten om ook voor werknemers die in hun eigen auto veel onderweg zijn voor hun werk, de boetes te laten betalen door de werkgever, mits de overtreding in werktijd wordt gemaakt zonder opzet en roekeloos rijgedrag.