Partij van de Arbeid

Regeling werkende armen

13-06-2008 02:45

Binnenkort komen ook zelfstandigen met een laag inkomen in aanmerking voor kwijtschelding van gemeentelijke heffingen. Hiermee komt op verzoek van de PvdA een einde aan de oneerlijke situatie dat werknemers en uitkeringsgerechtigden met een laag inkomen wel in aanmerking komen voor kwijtschelding, en zelfstandigen met een laag inkomen niet.

Het kabinet zal dit jaar in een wetsvoorstel regelen dat gemeenten ook zelfstandigen sommige heffingen mogen kwijtschelden. Dat was tot nog toe niet toegestaan. Zelfstandigen kunnen uitstel van betaling aanvragen, en aan het eind van het jaar, als ze hun inkomen over dat jaar opgeven wordt gekeken of ze nog moeten betalen. Het kan natuurlijk zo zijn dat je in dat jaar meer verdient dan in het vorige jaar. Daarmee is de regeling ook nog eens makkelijk uit te voeren voor gemeenten.

Mei Li Vos, woordvoerder zelfstandigen: Een geweldige maatregel van dit kabinet. Ik had er vorig jaar kamervragen over gesteld, en nu wordt het geregeld. Dit kabinet heeft oog voor de minima en voor de meer dan 800.000 zelfstandigen die de kost verdienen. Heel veel van hen hebben een zeer laag inkomen. Ik zie dus echt dat het verschil maakt of de PvdA in de regering zit. De PvdA snapt hoe je armoede kan bestrijden, en heeft tegelijkertijd ook oog voor ondernemers.

De regeling is ook een uitvoering van de motie van Hans Spekman, die het kabinet opriep zelfstandigen met een laag inkomen kwijtschelding te verlenen, als onderdeel van de PvdA aanpak om armoede te bestrijden.