VROM juicht initiatief grote partijen uit de bouwwereld toe

13/06/2008 16:37

Winkelman en Van Hessen

'In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is de bouwsector een sector die gemakkelijk over zou kunnen gaan op duurzaam bouwen. De sector - die overigens 42% van alle beschikbare materialen gebruikt en verreweg de grootste hoeveelheid afval veroorzaakt - is een van de belangrijkste onderdelen van de samenleving en innovaties hebben in de gebouwde omgeving een enorme reikwijdte.' Nederland is er klaar voor.

Dat zei chemicus Michael Braungart, een van de bedenkers - samen met architect William McDonough - van het Cradle to Cradle (C2C) concept tijdens het congres 'Kwaliteit van Duurzaamheid', georganiseerd door toonaangevende bedrijven binnen de Nederlandse bouwwereld op de vastgoedbeurs PROVADA, 11 juni 2008 in Amsterdam. Braungart, spreker tijdens de bijeenkomst was verheugd over de toename van de C2C duurzaamheidsgedachte in de wereld. Hij is van mening dat juist Nederland bij uitstek geschikt is om het duurzaamheidsprincipe tot wasdom te brengen: 'Een klein land, goed georganiseerd met hoge kennisinfrastructuur. Als het hier, bij jullie niet kan, dan kan het nergens.'

Acht partijen hebben de handen ineen geslagen voor een duurzaam gebouwde omgeving: ARCADIS, SenterNovem, Greenport Venlo, BAM Vastgoed, Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, ING Real Estate, Multi Corporation en Search Ingenieursbureau. Dat bleek tijdens de discussie over het doorzetten van duurzaam bouwen in Nederland die volgde want er was groot enthousiasme onder de leden van het panel. Als het ergens mogelijk is dan is het hier, dit is een sector waarin wij voorop kunnen lopen, was de algemene gedachte.

Waarom wil Nederland dit nieuwe duurzame bouwen? Antwoord, met dit nieuwe, betere bouwen is meervoudige winst te behalen. Winst voor de omgeving, winst voor Nederland als exportland en winst voor opdrachtgevers, investeerders, uitvoerders en gebruikers. Zeker als je tot de voorhoede behoort en innovaties kunt invoeren die straks iedereen zal gaan toepassen om steeds energiezuiniger, via energieneutraal naar energiepositief, en duurzamer te bouwen. Van het eerste is iedereen inmiddels geheel overtuigd, het tweede begint te komen. Zoals Anne-Marie Rakhorst van Search Ingenieursbureau aan het eind van het congres opmerkte: 'Als wij, als klein bedrijf een C2C-gebouw kunnen neerzetten, dan moeten alle grote bedrijven dat toch ook kunnen.'

De initiatiefnemers ondertekenden een intentieverklaring waarin ze op zich namen: 'hun beleid met betrekking tot duurzaamheid scherper te formuleren en publiek te maken, uitspraken te doen over hun doelstellingen en bedrijfsprocessen, zich uit te spreken over de te hanteren standaarden en een voorbeeldfunctie vervullen. Ze zullen bovendien hun kennis op het gebied van duurzaam bouwen uitwisselen en open staan voor anderen.' De petitie werd aangeboden aan Annemiek Roessen, directeur Stad en Bouw van VROM die hem namens de ministers Cramer en Vogelaar in ontvangst nam. Zij merkte op: 'Beleid en intenties zijn prachtig, maar nu moeten we het gaan doen.' Ze toonde zich verheugd met het initiatief.


- Einde persbericht -








Senternovem