Rabobank verwerft 35% in Banque Populaire du Rwanda

13/06/2008 16:46

Rabobank Nederland

KIGALI, RWANDA / Na een reeks onderhandelingen met succes te hebben afgerond, ondertekenden Banque Populaire du Rwanda (BPR) en Rabobank gisteren een aantal overeenkomsten waarmee de Rabobank een belang verkrijgt van 35% in BPR.

De in 1975 opgerichte BPR is de meest toonaangevende bank in Rwanda, met een landelijk dekkend netwerk van circa 130 vestigingen en kantoren. Hoewel de bank onlangs is overgegaan van een coöperatieve op een corporate structuur, blijft zij trouw aan haar coöperatieve grondslag. BPR blijft namelijk beschikken over een breed en gedifferentieerd aandeelhoudersbestand verspreid over het hele land. Wat BPR uniek maakt, is dat de meer dan 600.000 klant-aandeelhouders gezamenlijk een 65% meerderheidsaandeel in de bank bezitten.

Het Rabo Development-initiatief ging vier jaar geleden van start en bouwt voort op de lange en succesvolle coöperatieve geschiedenis en traditie van de Nederlandse Rabobank Groep. Rabo Development is erop gericht financiële instellingen in ontwikkelingslanden te helpen om uit te groeien tot volwassen en financieel duurzame retailbanken met een focus op het platteland. In dit kader neemt Rabo Development een minderheidsbelang in het vermogen van de partnerbank en stelt het senior Rabobankmanagers aan in het bestuur en het managementteam. Zij zullen bij hun werkzaamheden nauw samenwerken met lokale managers. De Rabobank biedt ook uitgebreide technische assistentie, zodat de partnerbank kan profiteren van haar expertise.

Rabo Development vervult doorgaans de rol van strategische en grootste aandeelhouder bij haar participaties. Het verwerft echter nooit een meerderheidsbelang, aangezien een belangrijk uitgangspunt is dat de partnerbanken grotendeels in lokale handen blijven. Centraal staan een goede relatie met de lokale belanghebbenden en gelijke opvattingen over de missie en strategie van de bank. Hierbij is het van essentieel belang een sterk vestigingennetwerk met landelijke dekking te ontwikkelen en plattelandsgemeenschappen toegang te bieden tot financiële diensten.

BPR is de zesde partnerbank van Rabo Development, dat al succesvolle samenwerkingsverbanden is aangegaan in Tanzania (National Microfinance Bank), China (United Rural Co-operative Bank of Hangzhou), Zambia (Zambia National Commercial Bank), Mozambique (Banco Terra) en Paraguay (Banco Regional).

De samenwerking met BPR kan met recht bijzonder genoemd worden: de banken delen dezelfde coöperatieve oorsprong en de organisaties hebben vele overeenkomsten. De Koninklijke Nederlandse Ambassade in Kigali zal, als blijk dat zij volledig achter het samenwerkingsverband staat, aanzienlijk bijdragen in de kosten van de technische assistentie.

'We hebben grote bewondering voor wat BPR de afgelopen tijd allemaal heeft bereikt,' aldus Arnold Kuijpers, Managing Director van Rabo Development. 'Zowel de toewijding van het bestuur van BPR als de steun van de Centrale Bank om deze samenwerking te laten slagen, zijn indrukwekkend.' Manasse Twahirwa, Directievoorzitter van BPR verklaarde: 'Wij beschouwen het als een geweldige kans om de handen ineen te kunnen slaan met de Rabobank en samen te zorgen dat er de komende jaren flinke vooruitgang wordt geboekt bij de ontwikkeling van Banque Populaire du Rwanda.'





http://www.rabobank.com