Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 27 mei 2008

Daniël Lohues en Maartje van Weegen gastprogrammeurs Festival Classique

Skik-voorman en televisiepersoonlijkheid kennen hun klassiekers

Daniël Lohues en Maartje van Weegen hebben beiden een concert met klassieke muziek samengesteld voor het Haagse Festival Classique, dat plaatsvindt van vrijdag 13 tot en met zondag 15 juni. Op verzoek van Festival Classique kozen de gastprogrammeurs voor muziek die hen persoonlijk raakt. Hun keuze laten zij op zondag 15 juni tijdens twee concerten in de Waalse Kerk live uitvoeren door bekende musici en ensembles. Lohues en Van Weegen lichten hun programma s toe.

Om 14:30 uur presenteert radio- en televisiepresentatrice Maartje van Weegen haar persoonlijke keuze. Van Weegen is sinds 2006 presentatrice van het populaire AVRO-muziekprogramma De Klassieken. De gedachte achter Festival Classique is om mensen over te halen naar klassieke muziek te komen luisteren. Mijn hele omroeploopbaan probeer ik al dingen toegankelijk te maken, dat wil ik nu ook weer doen. Vandaar onder andere mijn keuze voor Le Carnaval des Animaux van Camille Saint-Saëns, gespeeld door Wyneke Jordans en Leo van Doeselaar. Dat is een virtuoze compositie vol herkenbare dierenthema s. De bekende Nederlandse bariton Henk Neven zingt twee prachtige aria s van Handel en vier Russische liederen.

Daniël Lohues, de muzikale duizendpoot uit Drenthe, is groot liefhebber van klassieke muziek. Om 17:00 uur presenteert hij een eigenzinnig programma. De rode draad daarin wordt gevormd door werken van de veelzijdige componist Johann Sebastian Bach, uitgevoerd door het Residentie Kamerkoor, Lavinia Meijer, Hannes Minnaar en Jan Hage. Lohues zegt over zijn keuze: Muziek in de box, muziek bij de dood en daartussen als dagelijks brood. Er klinkt altijd wel wat. Elk mens is uniek, maar we hebben allemaal baat bij muziek.

De complete programma s van de gastprogrammeurs zijn te vinden in de bijlage.

----------

Festival Classique vindt plaats van vrijdag 13 tot en met zondag 15 juni in het hart van Den Haag. Het festival kenmerkt zich door een brede klassieke muziekprogrammering met aanstormende talenten en internationaal bekende artiesten. Daarnaast biedt Festival Classique een aantal verrassende onderdelen, zoals het eerste Nederlands Kampioenschap Luchtdirigeren, een kampioenschap met een knipoog naar het wereldberoemde luchtgitaarspelen. Kijk voor meer info over het NK Luchtdirigeren op www.luchtdirigeren.nl.

Het volledige programma van Festival Classique staat op www.festivalclassique.nl. De kaartverkoop voor Festival Classique verloopt via TopTicketLine: 0900 3005000 (45 cpm) / www.topticketline.nl en de Ticketshop van het Haags Uitburo aan de Hofweg 1.

Festival Classique is een initiatief van IDTV en de AVRO en wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Den Haag. Hoofdsponsor is Alex. Festival Classique is onderdeel van The Hague Festivals dat plaatsvindt van vrijdag 13 juni t/m zondag 29 juni 2008.

----------

Voor meer informatie, interviewaanvragen en beeldmateriaal: De MediaVilla | 020 7176215 | www.demediavilla.nl Leonie Kruisinga | leonie.kruisinga@demediavilla.nl Kim Middelbosch | kim.middelbosch@demediavilla.nl

Waalse Kerk, Zondag 15 juni 2008, 14:30 uur

Programma Maartje van Weegen

Leo van Doeselaar (piano)
Wyneke Jordans (piano)
Henk Neven (bariton)
Jan Bastiaan Neven (cello)
Hans Eijsackers (piano)

Camille Saint-Saëns
Carnaval des Animaux (versie voor piano, vierhandig)

George Frideric Handel
Va tacito e nascosto
(uit: Gulio Cesare)

Ombra mai fu
(uit: Serse)

Vier Russische liederen

Alexander Borodin
Het mooie meisje houdt niet meer van mij
Het Vissersmeisje

Mikhail Glinka
Twijfel

Pjotr Ilyich.Tchaikowsky
Nur wer die Sehnsucht kennt

Zondag 15 juni 2008, 16:00 uur in de Waalse Kerk

Programma Daniël Lohues
Residentie Kamerkoor
Jan Hage (orgel)
Lavinia Meijer (harp)
Hannes Minnaar (piano)

Johann Sebastian Bach
Brich dem Hungrigen dein Brot
(openingskoor uit cantate Brich dem Hungrigen dein Brot, BWV 39) Residentie Kamerkoor

Delen uit Das wohltemperierte Klavier (bewerking voor harp) Lavinia Meijer (harp)

Domenico Scarlatti
Nader te bepalen sonate (bewerking voor harp)
Lavinia Meijer (harp)

Johannes Brahms
Ballade nr. 4
(uit Vier ballades, opus 10)
Hannes Minnaar (piano)

Johann Sebastian Bach (bewerking voor piano van Ferrucio Busoni) Choralvorspiel Ich ruf zu Dir, Herr Jesu Christ, (Orgelbüchlein nr. 41), BWV 639 Hannes Minnaar (piano)

Johann Sebastian Bach
Choralvorspiel Ich ruf zu Dir, Herr Jesu Christ, (Orgelbüchlein nr. 41), BWV 639 Jan Hage (orgel)

Ich ruf zu Dir, Herr Jesu Christ
(openingskoor uit cantate Ich ruf zu Dir, Herr Jesu Christ, BWV 177)

Ich lieg im Streit und widerstreb
(slotkoor uit cantate Ich ruf zu Dir, Herr Jesu Christ, BWV 177) Residentie Kamerkoor


---- --