Erasmus MC


---

Antilliaanse kinderen 50% meer kans op overlijden in eerste...

Antilliaanse kinderen in Nederland hebben 50% meer kans om te overlijden in het eerste levensjaar dan autochtone kinderen. Dit blijkt uit onderzoek van Ernst-Jan Troe van het Erasmus MC. Het verhoogde risico komt vooral door een lager geboortegewicht en kortere zwangerschapsduur.

Mogelijke risicofactoren zijn dat Antilliaanse zwangere vrouwen vaker alleenstaand of tiener zijn. Over twee weken promoveert Troe op zijn onderzoek, dat valt binnen het grootschalige Rotterdamse onderzoek Generation R.

Status
Antilliaanse zuigelingen zijn bij hun geboorte gemiddeld bijna 300 gram lichter dan Nederlandse zuigelingen. Bovendien hebben ze een bijna tweemaal grotere kans om te vroeg geboren te worden. Mogelijke verklaringen voor het verschil in geboortegewicht zijn risicofactoren als de lengte van vader en moeder, en de sociaal-economische status, de leeftijd en de burgerlijke status van de moeder. Zo is 50% van de Antilliaanse zwangere vrouwen alleenstaand, tegenover 8% van de Nederlandse zwangere vrouwen. Ook is 10% van de Antilliaanse zwangere vrouwen tiener, tegenover 2% van de Nederlandse vrouwen.

Voortekenen
Risicofactoren die de verschillen in vroeggeboorte tussen de Antilliaanse en de Nederlandse populatie kunnen verklaren zijn de lengte van de moeder, wederom de burgerlijke status en de aanwezigheid van pre-eclampsie. Deze voortekenen van de zogenoemde zwangerschapsvergiftiging komen tweemaal vaker voor bij Antilliaanse zwangeren dan bij Nederlandse zwangeren.

Inzicht
Troe voerde zijn onderzoek uit onder diverse bevolkingsgroepen. Hij vond dezelfde risicocijfers van alleenstaande zwangeren en tienerzwangerschappen onder Surinaams-creoolse en Kaapverdiaanse vrouwen. Van de Surinaams-hindoestaanse zwangeren is 20% alleenstaand. Zijn resultaten bevestigen dat Turkse, Marokkaanse, Antilliaanse en Surinaamse populaties in Nederland een verhoogd risico hebben op zuigelingensterfte. Vergeleken met Nederlandse kinderen hebben Turkse en Surinaamse kinderen 30% meer kans om te overlijden in het eerste levensjaar. Voor Marokkaanse kinderen is die kans 40% hoger. Het onderzoek geeft meer inzicht in de mechanismen die ten grondslag liggen aan de verhoogde perinatale en zuigelingensterfte in deze bevolkingsgroepen.

Publicatiedatum :12-06-2008