European Union



Brussels, 13 June 2008

Beperken van arbeidsongevallen en beroepsziekten door een betere risicobeoordeling

Volgens de cijfers van Eurostat(1) sterven jaarlijks 5 720 mensen in de Europese Unie aan de gevolgen van een arbeidsongeval. Bovendien overlijden volgens schattingen van de Internationale Arbeidsorganisatie nog eens 159 500 EU-werknemers ieder jaar aan beroepsziektes. Wanneer deze cijfers bij elkaar worden opgeteld gaat naar schatting(2) iedere drieëneenhalve minuut iemand dood aan de gevolgen van een werkgerelateerde gebeurtenis. De meeste daarvan kunnen worden voorkomen en risicobeoordeling vormt daartoe de eerste stap. Dat is de boodschap van "Een gezonde werkplek. Goed voor jou en voor de zaak", de door het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk (EU-OSHA) gestarte Europese informatiecampagne over risicobeoordeling. De campagne richt zich in het bijzonder op risicovolle sectoren zoals de bouw, de gezondheidszorg en de landbouw, en op de behoeften van het midden- en kleinbedrijf/kleine en middelgrote ondernemingen, en heeft een looptijd van twee jaar (2008-2009).

Onder de Europese wetgeving(3) zijn alle werkgevers in de EU verplicht risicobeoordelingen uit te voeren. Aan de hand van een risicobeoordeling kunnen zij nagaan wat zij moeten doen om de gezondheid en veiligheid op het werk te verbeteren.

"Elk arbeidsongeval en elke beroepsziekte is er een te veel", aldus Vladimír Spidla, EU-commissaris voor Werkgelegenheid, sociale zaken en gelijke kansen. "Zelfs als er geen doden vallen, zijn de gevolgen voor zowel de betrokkenen als de economie onaanvaardbaar. Elk jaar zijn miljoenen werknemers in de EU betrokken bij ongelukken die ertoe leiden dat ze minimaal drie werkdagen thuis moeten blijven, een enorme kostenpost voor de economie. Risicobeoordeling is essentieel om deze cijfers terug te dringen. Maar dit kan alleen de eerste stap zijn - de volgende moet implementatie zijn."

De campagne voor veiligheid en gezondheid op de werkplek ('Healthy Workplace Initiative') onderstreept de noodzaak van risicobeoordelingen die voldoen aan de communautaire strategie voor de gezondheid en veiligheid op het werk (2007-2012), die tot doel heeft het aantal arbeidsongevallen gedurende deze periode in de gehele EU met een kwart te laten afnemen.

Volgens de directeur van het Agentschap, Jukka Takala, "willen we met de campagne voor gezonde werkplekken ondernemingen stimuleren risicobeoordelingen op de juiste wijze uit te voeren en daarbij alle werknemers te betrekken. We willen goede praktijken bevorderen die ook voor andere werkplekken kunnen gelden. Takala benadrukt voorts de belangrijkste boodschappen van de campagne: ten eerste hoeft risicobeoordeling niet ingewikkeld, bureaucratisch of een taak voor uitsluitend experts te zijn. Dit is een misvatting die vooral bij het MKB/de KMO's leeft. Maar er zijn talloze middelen beschikbaar (zoals checklists) die het proces ondersteunen en het Agentschap staat een eenvoudige vijfstappenplan voor. Ten tweede levert een goede risicobeoordeling een aantal zakelijke voordelen op, omdat door veiligere en gezondere werkplekken het ziekteverzuim en de verzekeringskosten afnemen en de motivatie en productiviteit van werknemers toenemen."

"Risicobeoordeling zorgt er bovendien voor dat de nationale stelsels voor de gezondheidszorg minder zwaar worden belast", zegt Romana Tomc, de Sloveense staatssecretaris van Arbeid, Gezinszaken en Sociale Zaken. De huidige en komende EU-voorzitters en Europese sociale partners zijn voorstanders van de campagne, evenals de focal points - doorgaans de nationale instanties op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk - in alle 27 lidstaten. ""Dit geeft aan dat veiligheid en gezondheid op het werk een kernthema is voor het Europese sociale model," aldus de staatssecretaris" Audiovisuele media:

Radioboodschap/-interview (om op te nemen): http://hw.osha.europa.eu/audiovisual

Beschikbaar op EbS (13/06/2006):

Videoreportage over risicobeoordeling

Liveverslag van persconferentie Aanvullende informatie:

Al het campagnemateriaal kan gratis in 22 talen worden gedownload

Samenvatting van de campagne

Factsheet 80: Risicobeoordeling - Rollen en verantwoordelijkheden

Factsheet 81: Risicobeoordeling - onmisbaar voor een gezonde werkplek

Risicobeoordeling - speciale website

Richtlijn 89/391/EEG van de Raad van 12 juni 1989 betreffende de tenuitvoerlegging van maatregelen ter bevordering van de verbetering van de veiligheid en de gezondheid van de werknemers op het werk

Communautaire strategie voor de gezondheid en veiligheid op het werk (2007-2012)

Persinformatie:

Internationale pers:Birgit Müller,Persvoorlichter

Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk,

Bilbao,tel. +34 94 479 35 52

(1) EUROSTAT 2005: cijfer in de geregistreerde economische sectoren bestrijkt 87% van de beroepsbevolking in de 27 lidstaten (2) ILO 2005: cijfer is een schatting voor de EU27: http://www.ilo.org/public/english/protection/safework/wdcongrs17/index .htm
(3) Richtlijn 89/391/EEG van de Raad van 12 juni 1989 betreffende de tenuitvoerlegging van maatregelen ter bevordering van de verbetering van de veiligheid en de gezondheid van de werknemers op het werk: http://osha.europa.eu/legislation/directives/A/1/1