Gemeente Zaanstad

22-05-2008

Gezellig, veilig en gevarieerd uitgaansleven in Zaanstad College presenteert integraal horecabeleid 2008-2011

Uitgaan in Zaanstad is gezellig, veilig en er is een gevarieerd horeca-aanbod. Dat is de doelstelling van het nieuwe horecabeleid voor de komende vier jaar, waarmee het college van B&W het uitgaansleven een positieve impuls wil geven. Een van de manieren om dit doel te bereiken, is de aanpassing van de sluitingstijden van de horeca.

De huidige `4-6 regeling' wordt vervangen door een `3-5 regeling'. Dit betekent dat horecabedrijven in heel Zaanstad straks na drie uur 's nachts geen nieuwe bezoekers meer mogen toelaten. Klanten die dan binnen zijn, mogen tot vijf uur blijven. Het vervroegen van de uitgaanstijd heeft een positief effect op het beperken van overmatig alcoholgebruik en daarmee op nachtelijke overlast en criminaliteit. Een van de andere maatregelen voor het realiseren van een veilig uitgaansklimaat, is een gezamenlijke aanpak van de overlast in de weekendnachten door horeca, politie en gemeente.

Voor elk wat wils

Bij een stad in ontwikkeling hoort een breed, aantrekkelijk en hoogwaardig uitgaansaanbod. De laatste jaren heeft Zaanstad zich steeds meer ontwikkeld als uitgaansstad voor jongeren. Vooral in het centrum van Zaandam is een groei geweest van horeca, waar jongeren uit Zaanstad en de wijde regio op af kwamen. De komende vier jaar wil Zaanstad meer verscheidenheid aanbrengen in uitgaansgelegenheden voor de jeugd. Daarnaast wil de gemeente toewerken naar een uitgebreider uitgaansaanbod voor klanten vanaf circa vijfendertig jaar.

Samenwerking en afspraken

Om duidelijkheid te verschaffen aan alle betrokkenen - horecaondernemers, klanten, politie, brandweer, andere organisaties - streeft het college een transparant horecabeleid na. Daarin wordt duidelijk welke normen we met elkaar hanteren en wat wel en niet mag als horecaondernemer of als consument. Er zal een striktere handhaving van de regels komen. Daarnaast wordt het vergunningensysteem verbeterd; eenduidiger en beter handhaafbaar.

Om de doelstellingen uit het nieuwe horecabeleid te kunnen realiseren, werkt de gemeente samen met externe partners, zoals de politie, horecabelangenvereniging Damcare, Koninklijk Horeca Nederland en de Stichting Binnenstadmanagement Zaandam.

Gemeenteraad

De nota Integraal horecabeleid 2008-2011 wordt ter zienswijze voorgelegd aan de gemeenteraad.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met afdeling Communicatie, Elly Klut, telefoon 075 - 655 24 14 of 06 - 15028930, e-mail e.klut@zaanstad.nl.