Minister Verhagen en tv-presetatrice Marit van Bohemen wijzen op vakantierisico's

Ruim een kwart van de Nederlanders komt jaarlijks in de problemen tijdens hun vakantie. Door geldproblemen, infectieziekten of een slechte reisverzekering. Een goede voorbereiding kan echter een hoop problemen voorkomen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken grijpt daarom in met een Wijs op reis-minibeurs op 17 juni in Scheveningen en krijgt daarbij hulp van Campinglife presentatrice Marit van Bohemen.

Je zult maar stranden op Cuba, zonder een cent op zak. Dat overkwam vorig jaar zo'n honderd Nederlanders, die niet wisten dat je op Cuba niet kunt pinnen. Liefhebbers van risicosporten zoals kitesurfen kwamen met een fikse rekening thuis na een ongelukje, waarvoor ze onvoldoende verzekerd waren. Ruim 40% van de Nederlanders denkt dat een basisverzekering alle medische kosten dekt in het buitenland.

Op 17 juni bezoekt de minister de mini-beurs op de boulevard van Scheveningen om reizigers te attenderen op een goede voorbereiding. 'Want met een goede voorbereiding en verzekering kun je dit soort risico's beperken', zegt Maxime Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken.

Reisadvies op maat

Met tips, actuele reisadviezen en praktische informatie op de website wijsopreis.nl, het Wijs op reis-magazine en een Wijs op reis-minibeurs op de boulevard van Scheveningen wil het ministerie van Buitenlandse Zaken Nederlandse reislustigen goed voorbereid op vakantie laten gaan. Maar het ministerie staat er niet alleen voor. Marit van Bohemen komt met handig kampeeradvies, ook de Douane, het Verbond van Verzekeraars en de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD) geven tijdens de beurs persoonlijk advies aan vakantiegangers .

Makkelijk voorkomen

Nog te veel Nederlanders denken dat een reisverzekering niet nodig is in bijvoorbeeld in Frankrijk of Duitsland. Maar een basiszorgverzekering dekt vaak niet alle kosten bij ongelukken in het buitenland. Ook qua gezondheid moet je niet alleen oppassen in exotische landen. Op drie uur vliegen, in Turkije, Egypte en Marokko, laat de hygiëne vaak te wensen over. Nederlanders kopen ook nog te vaak nepartikelen op vakantie. Veel voor weinig, maar duur als je het niet mee terug mag nemen of een fikse boete krijgt bij invoer in Nederland.

Wijs op reis

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt Nederlanders als zij in de problemen komen in het buitenland. Toch zijn hun middelen beperkt. Het ministerie en de ambassades kunnen bemiddelen bij allerlei (buitenlandse) instanties maar medische kosten en een ticket naar huis moeten wel zelf door de reizigers of hun familie betaald worden. Voor meer informatie over wat het ministerie voor Nederlanders met vakantieproblemen kan doen, maar ook voor tips, actuele reis- en landeninformatie en praktische tips kunnen reizigers afreizen naar de Wijs op reis-beurs op de Scheveningse boulevard op 17 juni. Of surfen naar www.wijsopreis.nl en het Wijs op reis-magazine oppikken bij gemeenten, GGD's en de meeste reisbureaus. Het magazine is ook te downloaden via www.wijsopreis.nl .

Noot voor redacties (