Stadsdeel Zeeburg

Reizende kunstwerken in boomringen op IJburg

Persbericht

13 juni 2008
Op dinsdag 17 juni 2008 opent Dennis Straat, stadsdeelwethouder Kunst en Cultuur, de tentoonstelling Implantart op IJburg. Deze tentoonstelling bestaat uit 23 zwarte, boomhoge kunstwerken van het kunstenaarsduo Scorselo&Swart die stevig verankerd staan in nog lege boomringen rond het Theo van Goghpark. De basisvorm van alle kunstwerken is een ladder. Als de bomen in het plantseizoen (najaar) worden geplant, verhuizen de kunstwerken naar een andere plek op IJburg.

Foto: Kunstwerken van Implantart Het idee om de lege boomringen op IJburg te gebruiken voor een kunstzinnige invulling komt van het kunstenaarsduo Joseph Scorselo en Fenna Swart. Stadsdeel Zeeburg en het projectbureau IJburg verleenden hun medewerking aan dit project. Dennis Straat, stadsdeelwethouder Kunst en Cultuur reageert enthousiast: "IJburg kan als wijk in opbouw meer kunst gebruiken. Het initiatief van deze kunstenaars die zelf ook op IJburg wonen, juich ik daarom toe. Zij hebben goed nagedacht over de kunstwerken. De zwarte beelden vullen de nog lege plekken mooi op. Ook mooi is dat deze tentoonstelling zich over de eilanden voortbeweegt, voor het planten van de bomen uit."

De kunstenaars hebben de kunstwerken in precies 100 dagen op een stukje land op IJburg gemaakt. Eén kunstwerk is ontworpen door leerlingen van het IJburgcollege. Elk beeld heeft als basisvorm een ladder en elk beeld is weer anders. In de strakke lijnen van de ladders is het rechte stratenpatroon en de strakke architectuur van IJburg te herkennen. De rechtopstaande ladders kunnen ook gezien worden als een verbeelding van de vele bouwkranen die op IJburg staan. Ze refereren aan een wijk in opbouw. De ladders zijn tot slot ook een symbool van de oneindige mogelijkheden die de nieuwe wijk IJburg biedt. Dennis Straat: "Het mooie van kunst is dat iedereen zijn eigen fantasie er op los kan laten."

De 23 kunstwerken staan rond het Theo van Goghpark in de Emmy Andriesstraat, de Pampuslaan en Eva Besnyöstraat. Rond elk beeld wordt een hekje en een bordje geplaatst waarop staat dat het verboden is om in het kunstwerk te klimmen. De beelden zelf zijn stevig en diep in de grond verankerd.