Gemeente Montferland

40 Natres-militairen beëdigd in Didam

Op zaterdag 14 juni 2008 zijn 40 Natres-militairen beëdigd op het plein voor het gemeentehuis in Didam. Het Korps Nationale Reserve is een volwaardig onderdeel van de Nederlandse Koninklijke Landmacht en beschikt over een eigen vaandel, uitrusting, wapens en voertuigen. De Nationale Reserve heeft als kerntaak het bewaken en beveiligen van het eigen grondgebied in alle denkbare scenarios. Voorbeelden hiervan zijn het verrichten van bewakingsdiensten en assistentie verlenen bij rampenbestrijding bij bijvoorbeeld watersnoden.

Het bijzondere aan de Natres-militairen is dat zij hun militaire functies vervullen naast een baan in de burgermaatschappij en in de nabijheid van de eigen woonomgeving. Bovendien doen zij dit op vrijwillige basis. De meerwaarde van deze reservisten is hun kennis van de locale objecten en de situatie in de regio.

Ieder jaar worden er ceremonieel nieuwe militairen beëdigd. Zij doen dit op het vaandel en voor het front van de troepen en hun familieleden. Dit jaar heeft het Korps Nationale Reserve gevraagd de ceremonie uit te voeren in onze gemeente. Wij hebben, vanwege de beschikbare ruimte, voor het plein voor het gemeentehuis in Didam gekozen.

Op zaterdag 14 juni werd er al vroeg in de morgen geoefend en alles gereed gemaakt voor de ceremonie. Om 10.15 uur werden de te beëdigen militairen verwelkomd door burgemeester Leppink-Schuitema en om 11.00 uur startte de officiële opening. Het Fanfarekorps Nationale Reserve verzorgde de muziek en er waren veel toeschouwers. De middag werd voor de militairen en hun familie afgesloten met een gezellige lunch bij Jan & Jan.

Natres Natres
Natres Natres