Gemeente Ede

nummer 122 / Ede, 17 juni 2008

Vluchtelingenwerk gaat taalcoaches werven
Vrijwilligers gaan nieuwe Nederlanders helpen met taal

De gemeente Ede gaat werken met taalcoaches: dit zijn vrijwilligers die de inburgeraar helpen bij het leren van de Nederlandse taal, bijvoorbeeld door het samen oefenen met de taal of het samen ondernemen van culturele of sportieve activiteiten.

Deze activiteiten zijn bedoeld als een extra impuls, bovenop de activiteiten die al plaatsvinden binnen de inburgering.

Mensen van buiten de Europese Unie die in Nederland willen komen wonen, moeten inburgeren. Inburgeren betekent dat zij de Nederlandse taal moeten leren en dat zij het een en ander moeten leren over wonen en werken in Nederland. Taallessen op de inburgeringscursussen zijn vaak sterk gericht het vinden van werk of andere vormen van meedoen in de maatschappij. Taalcoaches vormen daar een waardevolle aanvulling op. Bovendien leren de inburgeraar én de taalcoach zo veel over elkaars cultuur en gebruiken.
Vluchtelingenwerk Ede zal gaat de taalcoaches werven, opleiden en begeleiden. Vluchtelingenwerk heeft ervaring met dit werk. Een eerdere subsidie voor dit werk moest echter wegens gebrek aan middelen worden stopgezet. Het ministerie van VROM biedt nu opnieuw de mogelijkheid het werven,opleiden en begeleiden van taalcoaches te subsidiëren. De gemeente Ede grijpt deze kans met beiden handen aan, omdat het werken met taalcoaches veel voordelen biedt.

Als het goed is kunnen de eerste taalkoppels na de zomerperiode starten. Enthousiaste mensen kunnen zich melden bij Anneke Scholten van Vluchtelingenwerk (0318) 68 72 00. Vluchtelingenwerk vraagt ook mannen uitdrukkelijk om te reageren.

---