Nieuw-Vlaamse Alliantie


Europa scherpt afvalbeleid flink aan (17/06/08)

Vlaamse afvalresultaten zetten aan tot meer ambitie in heel de EU

Het Europees Parlement bereikt akkoord met de Raad over nieuwe afvalrichtlijn.

N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels benadrukt de positieve elementen van het akkoord: "Het voorliggende compromis is een substantiële stap vooruit voor de Europese milieuwetgeving. Voor het eerst worden verplichte doelstellingen voorop gesteld voor recyclage: tegen 2020 moet 50% van het huishoudelijk afval (zoals papier, metaal, plastiek en glas) en 70 % van bouw- en sloopafval gerecycleerd worden. Bovendien zorgt de afvalhiërarchie ervoor dat preventie, hergebruik en recyclage prioriteit krijgen."

Brepoels diende verschillende amendementen in en haalde overigens enkele belangrijke punten binnen. Zo krijgt de gebruiksvriendelijkheid van de maatregelen, zeker voor KMO"s, bijzondere aandacht. Ook de aparte afvalinzameling, inclusief bioafval, is een enorme verbetering.

Niettemin gaf Frieda Brepoels tijdens haar tussenkomst in de plenaire zitting een duidelijk signaal aan de Raad: voor Vlaanderen had het gerust wat meer mogen zijn. Brepoels: "Het Vlaamse afvalbeleid behoort echt tot de top: zo recycleren Vlaamse huishoudens al 71% van hun afval. Dit compromis geeft Vlaanderen en sommige andere lidstaten dan ook geen enkele aanmoediging om het nog beter te doen in de toekomst. Ook betreur ik het gebrek aan concrete doelstellingen voor preventie. Ten slotte ben ik niet gelukkig met de mogelijkheid om huisvuilverbranding als nuttige toepassing te beschouwen op basis van een energie-efficiëntie formule, omdat het in de praktijk tot veel onduidelijkheden kan leiden."

Toch beschouwt Frieda Brepoels het algemene eindresultaat als positief: de kaderrichtlijn is niet alleen van groot belang voor het milieu maar zorgt tevens voor een gelijk speelveld (het zogeheten "level playing field") voor alle EU-lidstaten.


* In de EU wordt jaarlijks omstreeks 1,8 miljard ton afval geproduceerd, wat neerkomt op 3,5 ton per persoon. De afval is afkomstig van huishoudens, industrie, commerciële activiteiten (horeca, winkels), landbouw, bouw en afbraak, mijnbouw, ... De hoeveelheid afval stijgt nog elk jaar. De productie van huishoudelijk afval bedraagt gemiddeld 530 kg per persoon, maar dit varieert sterk tussen de verschillende lidstaten. In 2005 werd 49% van het afval gestort, 18% verbrand en slechts 27% werd gerecycleerd of gecomposteerd.

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA, lid van de commissie Milieu, Volksgezondheid en Voedselveiligheid

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02/284 78 62
Fax: 02/284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu