Gemeente Enschede

Eerste rode kaart uitgedeeld binnenstad Enschede

Collectief horeca verbod Enschede voor veilig uitgaan

De eerste rode kaart is uitgedeeld aan een bezoeker van de Enschedese binnenstad naar aanleiding van een voorval in de maand mei. Hij maakte zich schuldig aan geweldpleging tegen een portier van een horecagelegenheid. De rode kaart is in dit geval, vanwege de ernst van de geweldpleging, uitgereikt voor de duur van één jaar. Het betekent dat de geweldpleger een toegangsverbod krijgt voor horecazaken in en rond de binnenstad die zich hebben aangesloten bij het collectief horecaverbod.

Een collectief horecaverbod is een maatregel waarbij een persoon de toegang tot meerdere horecazaken kan worden ontzegd als hij of zij zich schuldig maakt aan strafbare feiten zoals bedreiging, mishandeling, vernieling, het dealen van drugs of het gebruik van drugs. Wanneer een horecaondernemer aangifte doet bij de politie gaat de procedure lopen. De toetsingscommissie, bestaande uit een horecaondernemer en de wijkagent horeca, bekijkt dan of en voor welke duur iemand een toegangsverbod krijgt opgelegd. Het verbod is één van de maatregelen rond Veilig Uitgaan in de Binnenstad. Inmiddels hebben 50 horecagelegeheden zich anngesloten.

Gele en rode kaart
In eerste instantie krijgt de overtreder een waarschuwing van de politie, in de vorm van een gele kaart. Als iemand binnen 12 maanden weer een strafbaar feit pleegt, krijgt deze persoon een rode kaart. In dit geval is de rode kaart direct uitgereikt, omdat het ging om een zware overtreding. Wanneer iemand met een collectief horecaverbod toch één van de aangesloten horecabedrijven betreedt, volgt aanhouding voor huisvredebreuk. De gele en rode kaarten worden door de politie uitgereikt.

Veilig Uitgaan in de Binnenstad
Het collectief horecaverbod maakt deel uit van een breder thema, namelijk Veilig Uitgaan in de Binnenstad. In Enschede is een convenant Veilig Uitgaan, met daarin een heel pakket aan maatregelen om het veilig uitgaan te bevorderen. Landelijk loopt Enschede voorop als het om veilig uitgaan gaat. De gemeente Enschede werkt hierin samen met Koninklijke Horeca Nederland, Vereniging Horeca Stad Enschede, de Kamer van Koophandel, Politie Twente, Ministerie van Justitie en het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Twente.

17 juni 2008