Samenwerkingsovereenkomst Westpool-zuid ondertekend

BRZO uitvoeringsorganisatie Westpool-zuid is nu ook formeel van start gegaan. Op 17 juni 2008 ondertekenden de provincie Zuid-Holland, DCMR Milieudienst Rijnmond en Milieudienst Zuid-Holland Zuid (MZHZ) in Rotterdam een samenwerkingsovereenkomst. Hiermee zijn alle BRZO-inspectieactiviteiten van het bevoegd gezag Wet Milieubeheer in de provincie Zuid-Holland in één uitvoeringsorganisatie ondergebracht.

De drie diensten trekken al sinds 1 januari 2008 gezamenlijk met elkaar op, maar nu is dat ook vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst. Bestuurders, managers, coördinatoren en inspecteurs waren getuigen van de ondertekening in de Euromast, van waaruit het hele werkgebied te bewonderen was.



Leo de Jong (directeur MZHZ), Martin de Bruin (adjunct-directeur Groen, Water en Milieu van provincie Zuid-Holland) en Jan van den Heuvel (directeur DCMR)

Professionalisering
De bijeenkomst werd opgeluisterd door een aantal sprekers vanuit de betrokken overheden en het bedrijfsleven. Onder hen gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland en voorzitter van de DCMR, Erik van Heijningen, en directeur van de DCMR, Jan van den Heuvel. In hun toespraken gaven zij aan dat er een belangrijke stap is gezet, maar dat er ook nog hard gewerkt moet worden aan verdere professionalisering. Annemarie van der Rest, SHEQ-manager van Shell Nederland B.V., sloot zich daar bij aan. Zij prees het initiatief en wees op het belang dat het bedrijfsleven hecht aan een professioneel optreden vanuit de overheid.



Uniform en beter
Robert Mout is als manager van de Westpool-zuid inhoudelijk verantwoordelijk voor de nieuwe uitvoeringsorganisatie. In zijn toespraak gaf hij aan dat met de start van Westpool-zuid invulling wordt gegeven aan het BeteRZO-programma. De bundeling van kennis en ervaring zal leiden tot een uniforme en betere uitvoering van de inspectietaken.

Concernaanpak
Westpool-zuid bestaat uit één pool van inspecteurs. De organisatie voert, samen met de Arbeidsinspectie en de regionale brandweer, alle taken in het kader van het BRZO in Zuid-Holland uit. Ook het Landelijk Steunpunt BRZO is onderdeel van de uitvoeringsorganisatie. Westpool-zuid bedient 150 van de ongeveer 350 BRZO-bedrijven in Nederland met één aanspreekpunt en duidelijkere communicatielijnen. Voor bedrijven met meerdere vestigingen wordt een concernaanpak ontwikkeld. Inmiddels zijn ook concrete stappen genomen in de samenwerking met de provincie Noord-Holland om te komen tot één BRZO-regio in West Nederland.

Download Acrobat bestandde samenwerkingsovereenkomst van Westpool-zuid en de bijbehorende bijlagen: Acrobat bestandhet rapport 'BRZO Samenwerking in de provincie Zuid-Holland', Acrobat bestandde memo 'Taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden BRZO Westpool-zuid' en Acrobat bestandde detacheringsovereenkomst. http://www.brzo99.nl/aspx/download.aspx?file=/contents/pages/149610/samenwerkingsovereenkomst.pdf

http://www.brzo99.nl/aspx/download.aspx?file=/contents/pages/149610/bijlage1.pdf

http://www.brzo99.nl/aspx/download.aspx?file=/contents/pages/149610/bijlage2.pdf

http://www.brzo99.nl/aspx/download.aspx?file=/contents/pages/149610/detacheringsovereenkomst.pdf 23-06-2008