Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Sittard-Geleen stelt Noodfonds in voor snelle incidentele hulp

Sittard-Geleen, 17 juni 2008 - Het college van Burgemeester en Wethouders heeft vandaag ingestemd met het instellen van een noodfonds. 'Met dit noodfonds komt het college tegemoet aan het oplossen van schrijnende gevallen die niet passen binnen de regelgeving van de Wet Werk en Bijstand of andere regelingen. Het uitgangspunt is dat met het noodfonds pragmatisch, doeltreffend en dus vooral snel gewerkt wordt en daarmee probleemdoorbrekend gehandeld kan worden,' aldus wethouder Berry van Rijswijk.

In december jongstleden heeft de gemeenteraad het nieuwe armoedebeleid vastgesteld. Eén van de actiepunten in het nieuwe beleid is de instelling van een noodfonds voor intermediairs. Het komt vaak voor dat maatschappelijke instellingen geconfronteerd worden met schrijnende noodsituaties die snel moeten en kunnen worden opgelost via een spoedverstrekking van een klein bedrag.

De manier waarop het noodfonds moet werken sluit aan bij de wijze waarop nu al de Stichting Daadkracht werkt. Daarom is besloten deze Stichting te vragen het fonds te beheren. De gemeente betaalt hiervoor jaarlijks 10.000 euro uit de middelen die gereserveerd zijn voor armoedebestrijding.

De gemeente stelt alles in het werk om tijdig te zorgen voor verstrekkingen zodat het noodfonds inderdaad voor noodsituaties kan worden ingezet. Over twee jaar zal het noodfonds worden geëvalueerd met de betrokken instellingen.


---