Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 17 juni 2008 |

1. Rapport BING De aanbevelingen van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) uit het onderzoek over de vroegtijdige perspublicatie over ontslagregelingen worden door Gedeputeerde Staten overgenomen. Dat blijkt uit een schriftelijke reactie die het college aan de statencommissie voor Bestuur en Middelen zendt. De statencommissie bespreekt het rapport op 18 juni a.s.

2. Kaderstelling archeologie, beeldende kunst en vormgeving Gedeputeerde Staten hebben de Memorie van Wijziging vastgesteld, zodat het statenvoorstel Kaderstelling voor archeologie, beeldende kunst en vormgeving ter bespreking kan worden voorgelegd aan Provinciale Staten op 27 juni a.s. Na behandeling in de statencommissie Zorg, Welzijn en Cultuur (6 juni) zijn in het voorstel twee wijzigingen aangebracht. De eerste wijziging betreft het aanvullen van een overzicht van te leveren prestaties. De tweede wijziging gaat over het moment wanneer Provinciale Staten besluiten over het eventueel inzetten van extra middelen.

3. Interimstructuurvisie Noord-Brabant In het Memorie van Antwoord geven GS aan hoe de procedure loopt met betrekking tot besluitvorming rondom de provinciale verordening. In september zal de commissie Ruimte en Milieu een notitie voorgelegd worden waarin provinciale belangen en het daarbij behorende instrumentarium (zoals de verordening) beschreven worden. De procedure heeft betrekking op het vastleggen van de uitgangspunten voor het ruimtelijk beleid, het formuleren van de provinciale belangen en het bepalen van de daaruit voortvloeiende instrumenten.Op verzoek van de commissie is nog extern juridisch advies gevraagd over de juridische houdbaarheid van de aankondiging van een mogelijke verordening in relatie tot de toepassing van de reactieve aanwijzing. Voor PS van 27 juni worden de Staten geïnformeerd.

4. Aanwijzing zeer kwetsbare gebieden GS stellen het statenvoorstel vast voor de zeer kwetsbare gebieden op grond van de Wet ammoniak en veehouderij. Daarin zijn wijzigingen ten opzichte van de ontwerpkaart opgenomen.

5. 'Koopmansgelden' De provincie heeft bij het rijk een aanvraag van E3 miljoen ingediend uit de 'Koopmansmiddelen'. Doel is om tot 2013 voor E6 miljoen projecten uit te voeren die bijdragen aan extensivering van rundveemelkhouderijbedrijven in combinatie met verdrogingsbestrijding, vooral voor Natura 2000- gebieden. De provincie draagt maximaal E1,5 miljoen bij, de rest moet van regionale partners komen.

6. Wijziging gebiedsplannen GS willen het natuurgebiedsplan en het beheersgebiedsplan Noord-Brabant wijzigen. Het gaat om veranderingen (die onder meer voortkomen uit verzoeken van particulieren, terreinbeheerders of landinrichtingscommissies) rond 48 kleine locaties.

7. In de Ban van Brabant De provincie levert een inhoudelijke en financiële bijdrage aan het radioprogramma "In de Ban van Brabant". Het gaat om vier uitzendingen over natuur en cultuur, uit te zenden door Omroep Brabant vanuit Natuurmuseum Brabant in Tilburg. Na het programma wordt elders in de provincie een aansluitende excursie georganiseerd door het Brabants Landschap.

8. Vossen Aangezien de vos is geplaatst op de landelijke vrijstellingslijst, hoeft bij de aanvraag voor een ontheffing voor het doden van een vos in de nachtelijke uren, niet meer te worden aangetoond dat er sprake is van (dreiging van) belangrijke schade. Dit antwoorden GS op vragen van het statenlid Verstappen (Partij voor de Dieren).

9. Externe Veiligheid De provincie dringt er bij gemeenten met risicobronnen op aan om haast te maken met het opstellen van een (lokale) beleidsvisie Externe Veiligheid. Dat blijkt uit een Memorie van Antwoord die GS naar de statencommissie Bestuur en Middelen hebben gestuurd.

10. Vervoersarchitect Aangezien er kostentechnisch nogal wat onzekerheden zijn en geen helder beeld is van wat het kan opleveren, wordt afgezien om het project 'digitale vervoersarchitect' voort te zetten. Het gaat om het inzetten van software voor het analyseren van gegevens over het OV, het maken van prognoses en het ontwerpen van een optimale dienstregeling. De commissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid wordt hierover geïnformeerd.

11. Financiële kaders OV De provincie investeert vanaf 2009 structureel E8 miljoen extra in het openbaar vervoer. Met deze extra middelen wordt een uitbreiding van de dienstregeling van 2009 mogelijk. Drukke lijnen gaan frequenter of met groter materieel rijden, aansluitingen worden verbeterd en ziekenhuizen en scholen en nieuwe wijken moeten beter met het OV bereikbaar worden. Daarnaast wordt het OV aantrekkelijker gemaakt door de toegankelijkheid van de bushaltes en de reizigersinformatie te verbeteren. GS hebben de meerjarenbegroting van het OV 2008-2013, waar dit onderdeel van uitmaakt, vastgesteld en sturen deze ter informatie door naar de commissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid

12. Ruimtelijke plannen Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Asten voor het verplaatsen van een bouwbedrijf aan de Meijelseweg ongenummerd; de gemeente Bernheze, uitbreiden van het agrarisch bouwblok ten behoeve van een varkensstal, een zeugenstal, een tredmolen en mestopslag, Holkampstraat 3, Vinkel; de gemeente Boxmeer voor verbouwing woonboerderij naar twee woningen met acht zelfstandige wooneenheden, Veerstraat 12; de gemeente Breda voor nieuwbouw manege en bedrijfswoning, Beekse Stationsweg ong. Prinsenbeek; de gemeente Drimmelen voor het oprichten van een woning met toepassing regeling ruimte voor ruimte, Voorstraat te Made; de gemeente 's-Hertogenbosch voor het uitbreiden van een uitvaartcentrum, Rompertsebaan 48; de gemeente Lith voor het plaatsen van een zwembad, Bernhardweg 17a te Oijen.

Gedeputeerde Staten hebben het wijzigingsplan II bestemmingsplan Kern Hank locatie Buitendijk 124b van de gemeente Werkendam goedgekeurd, hebben het wijzigingsplan ex artikel 11 WRO Buitengebied Gemert-Bakel, De Bleek 32 in de Mortel gemeente Gemert-Bakel goedgekeurd, hebben categorie-aanwijzing verleend (art.19, lid2 WRO) aan de gemeenten Halderberge en Heeze-Leende voor bouwen binnen strakke contouren.


---- --