Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan
de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 18 juni 2008 - Ons kenmerk Uw kenmerk DGP-2008/5347 - Onderwerp
doorberekening BDU-index en brandstofstijgingen

Geachte voorzitter,

Het lid De Krom heeft tijdens het spoeddebat van 12 juni jl. gevraagd hoe de maatregelen van het Rijk met financiële consequenties voor het budget van decentrale overheden in de contracten doorvertaald worden naar de streekvervoerders. Deze informatie is bekend bij de decentrale overheden en op het departement niet volledig voorhanden. Het betreft immers bedrijfsgevoelige informatie uit contracten die decentrale overheden met de vervoerders sluiten. Onderstaand vindt u op uw verzoek de informatie zoals die ik heb ontvangen van de decentrale overheden. Ik heb de landelijke koepels van de provincies en stadsregio's gevraagd om deze informatie te verifiëren en zo nodig en mogelijk aan te vullen. Dit overzicht laat zien of decentrale overheden de indexen en brandstofprijzen doorberekenen naar de vervoerders.

Eén provincie en twee stadsregio's hanteren een andere BDU-indexering dan het Rijk. Voor de brandstofkosten is bekend dat zes provincies geen aanvullende compensatie bieden. Eén provincie doet dat inmiddels wel. Twee van de zeven stadsregio's hebben aanvullende afspraken over brandstofprijzen. Door negen provincies en vijf stadsregio's is de opbrengstverantwoordelijkheid bij de vervoerders gelegd.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

J.C. Huizinga-Heringa
Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71

Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 351 78 95 bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)