Provincie Limburg

Persberichten

Financieel verdiepingsonderzoek in gemeenten Parkstad Limburg en de Westelijke Mijnstreek afgerond
Financieel verdiepingsonderzoek in gemeenten Parkstad Limburg en de Westelijke Mijnstreek afgerond De Provincie Limburg heeft de financiële verdiepingsonderzoeken in de gemeenten van Parkstad Limburg en de Westelijke Mijnstreek afgerond. Op basis van de uitkomsten van deze onderzoeken hebben Gedeputeerde Staten (GS) aan tien van de elf gemeenten meerjarig repressief* toezicht verleend. Een van die tien gemeenten is de gemeente Sittard-Geleen. De gemeente Voerendaal krijgt geen meerjarig repressief toezicht.

Op basis van de verdiepingsonderzoeken hebben GS aan de gemeenten Beek, Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Onderbanken, Schinnen, Simpelveld, Sittard-Geleen en Stein meerjarig repressief toezicht verleend. Hoewel de Provincie constateert dat de meerjarige repressieve begrotingen sluitend zijn, blijven deze zorg baren gelet op de locale ambities, ontwikkelingen als demografische krimp en decentralisatie van rijkstaken.
De gemeente Voerendaal krijgt geen meerjarig repressief toezicht omdat GS vinden dat er op dit moment een groot aantal onzekerheden in de begroting zijn die aantonen dat geen sprake is van een duurzaam financieel beleid. Deze onderzekerheden hebben met name betrekking op het onderhoud aan wegen. GS zullen de begroting van Voerendaal tot en met 2011, net als tot nu toe, elk jaar beoordelen en aan de hand daarvan de toezichtvorm voor het volgend jaar bepalen.

Repressief toezicht Sittard-Geleen
De gemeente Sittard-Geleen heeft vanaf 2001 (herindeling) onder preventief toezicht gestaan. Om haar financiële positie te verbeteren is er, samen met de Provincie, een traject opgestart en doorlopen gericht op een duurzame verbetering van de financiële positie. Dit heeft tot goede verbeteringen geleid. Vandaar dat GS hebben besloten dat meerjarig repressief toezicht mogelijk is. Wél hebben ze een aantal voorwaarden geformuleerd. Zo willen GS dat de gemeente, gelet op onzekerheden rondom financiële ontwikkelingen, tijdig moet anticiperen zodat ook voor de komende jaren sprake is van duurzaam financieel evenwicht.
Effectuering van repressief toezicht vindt plaats vanaf 2009 omdat het huidige preventieve toezicht wettelijk niet tijdens het jaar kan worden omgezet.

Pilot modernisering toezicht gemeentefinanciën
De pilot van de Provincie heeft in 2006 groen licht gekregen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Vorig jaar hebben in de Noord-Limburgse gemeenten verdiepingsonderzoeken plaatsgevonden. Nu zijn de onderzoeken van de gemeenten van Parkstad Limburg en de Westelijke Mijnstreek afgerond. Voor 2009 zijn Maastricht en de Heuvelland gemeenten gepland. In 2010 is Midden-Limburg aan de beurt. Daarna vindt een evaluatie van de hele pilot plaats.

18-6-2008 10:32