Provincie Antwerpen


18-06-2008

Provincie Antwerpen ontvangt ruim 3,7 miljoen euro Europese steun voor infrastructuur -en innovatie projecten


----------
Het Comité van Toezicht, een orgaan dat beslist over de verdeling en de toekenning van Europese fondsen, heeft op 18 juni 2008 een bedrag van 3.745.394 EUR toegekend aan projecten uit de provincie Antwerpen. Dit geld is afkomstig van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO)

Infrastructuur
Het grootste gedeelte van de subsidie, namelijk 1.848.000 EUR, zal gaan naar infrastructuurprojecten die voor een economische impuls zullen zorgen binnen de provincie. Zo ontvangt de gemeente Brasschaat 1.048.000 EUR voor de omvorming van een militair domein (Lt Coppenskazerne) tot een duurzaam bedrijventerrein. Met de ontwikkeling van 3,8ha bedrijventerrein zullen er in totaal een 50-tal tewerkstellingsplaatsen ingevuld kunnen worden. En de beschutte werkplaats Amival in Turnhout krijgt voor de modernisering van haar infrastructuur 800.000 EUR. Met deze aanpassingen zullen nieuwe sectoren (o.a. farmaceutische en chemiesector) aangeboord worden voor het werk in de beschutte werkplaats.

Innovatie
Naast de financiering van de infrastructuurprojecten, hecht Europa grote waarde aan het stimuleren, het overdragen en het toepassen van kennis en innovatie. Zo werden er in de provincie Antwerpen twee projecten goedgekeurd die zich toeleggen op het verspreiden en toepassen van nieuwe, milieuvriendelijke technologieën binnen het domein van duurzaam bouwen en wonen. Het betreft hier twee projecten van het Gewoon Provinciebedrijf Kamp C voor in totaal 1.040.000 EUR. Met het project "Een Passende Toekomst" zal Kamp C een grote permanente binnen- en buitententoonstelling uitbouwen. Hierin zullen ook alle aspecten van hernieuwbare energie aan bod komen. Met het project "Nul-energie bedrijvencentrum De Basis" zal Kamp C een polyvalent seminariegebouw optrekken waarbij investeringen in betonkernactivering, kleine windmolens en zonne-energie ervoor moeten zorgen dat het gehele gebouw een nul-energie-bedrijvencentrum wordt. Met deze projecten zal Kamp C haar kennis over duurzaam bouwen en wonen verder ontwikkelen, toepassen en verspreiden.

Ook het Sint-Vincentiusziekenhuis in Antwerpen had een project ingediend binnen het kader van vernieuwende eco-efficiënte technieken in gebouwen. Het ziekenhuis zal bij de realisatie van zijn energieproject waarbij het gebruik maakt van onder andere de boorgatenenergieopslag, financiële steun (385.000 EUR) van Europa ontvangen.

Voor innovatieve projecten binnen de plattelandseconomie maakt Europa tevens geld vrij. De projecten van Regional Branding, waarbij de streekidentiteit en de landschappelijke kwaliteiten van specifieke regio's vermarkt worden, kunnen daarom rekenen op een subsidie van ongeveer 318.000 EUR. Tot slot krijgt het SPK uit Turnhout met het project "Kempen Duurzaam" financiële steun voor een bedrag 153.000 EUR. Hun project wil de regio Kempen uitbouwen tot een toonaangevende regio op het vlak van duurzame energie -en milieutechnologie.

EFRO in de Provincie Antwerpen
De Europese steun komt uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Gedeputeerde Ludo Helsen, lid van het Comité van Toezicht voor het provinciebestuur Antwerpen, licht toe: "Ik ben verheugd dat in het Comité van Toezicht vandaag heel wat Antwerpse projecten zijn goedgekeurd. Want geef toe, het gaat om een enorme impuls voor onze provincie. Met deze beslissing wordt er ruim 3,7 miljoen Euro aan extra Europese middelen geïnvesteerd, een beslissing die nog maar eens bewijst dat Europa werkt binnen onze provincie. Ik ben ook verheugd dat de inspanningen die we als provincie geleverd hebben om promotoren te informeren en te begeleiden bij het indienen van hun Europees project nu reeds hun eerste vruchten afwerpen."



Provincie Antwerpen