Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 196/MtW
Datum: 18 juni 2008

Cultuur en economie krijgen voorrang in Stadsconvenant Leeuwarden

De provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden zijn tevreden over het Stadsconvenant Leeuwarden, een budget voor projecten die de centrumpositie van de hoofdstad van Fryslân in Noord-Nederland moeten versterken. Dat blijkt uit de tussenevaluatie over de jaren 2006 en 2007 die stad en provincie hebben opgesteld.

Zowel de provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden stoppen gedurende de jaren 2006-2011 in totaal E 25 miljoen in het fonds voor het Stadsconvenant. Uit de tussenevaluatie komt naar voren dat het convenant goed werkt. Alle beschikbare middelen in 2006 en 2007 zijn in het geheel benut.

Gemeente en provincie zijn het erover eens dat het stadsconvenant veel thema's kent en daardoor nogal breed is. Ook blijkt dat de investeringen in het thema 'bereikbaarheid' -volgens afspraak - hoog zijn. Door deze hoge investeringen komen de andere thema's minder goed uit de verf. De beide overheden willen om die reden dat het thema bereikbaarheid uit het Stadsconvenant wordt gelicht, zodat de focus meer komt te liggen op de onderwerpen '(zorg)economie' en 'cultuur'.

Het geld dat in het Stadsconvenant beschikbaar is voor het thema Bereikbaarheid komt voor de resterende periode tot en met 2010 rechtstreeks ten gunste van het zogeheten 'Mobiliteitsfonds'. Dit fonds maakt deel uit van het pakket maatregelen dat de provincie de komende jaren met lokale overheden, organisaties en bedrijfsleven in Fryslân wil uitvoeren; een pakket waarover de provincie met het Rijk een akkoord heeft gesloten als alternatief voor de Zuiderzeelijn.

De tussenevaluatie geeft verder aan dat Leeuwarden meer mogelijkheden heeft om projecten te financieren met geld van de Europese Unie. Om die kansen te realiseren zullen de provincie en de gemeente meer samen optrekken. Daarnaast zijn er projecten mogelijk, waar ook het bedrijfsleven een financiële bijdrage aan kan leveren.


---- --