Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 198/GH
Datum: 17 juni 2008

Provincie Fryslân ondersteunt duurzaam bouwen in Skarsterlân

De provincie Fryslân draagt E 25.000, - bij aan een stimuleringspakket dat de gemeente Skarsterlân wil ontwikkelen voor duurzaamheid in woningen in de wijk Wyldehoarne te Joure. In deze wijk komen 180 nieuwe woningen die geen aansluiting hebben op het aardgasnet. " Als provincie zetten we in op duurzame woningbouw. Dit initiatief sluit goed aan bij de ambities van de provincie Fryslân. Daarom ondersteunen we dit initiatief financieel, dat we zien als een pilot. We willen wel dat de gemeente Skarsterlân het project plaatst in het noordelijk Energieakkoord en bovendien haar ervaringen deelt met andere gemeenten"; aldus gedeputeerde Anita Andriesen.

In de provincie Fryslân zijn meer projecten om woningen duurzamer te maken. Het project Wyldehoarne krijgt een bijdrage van de provincie vooral omdat het hier om particuliere bouwers gaat. De gemeente Skarsterlân wil door gerichte acties de kopers en bouwers stimuleren om maximaal in te zetten op duurzaamheid, verder dan wettelijk voorgeschreven. De wijk Wyldehoarne heeft geen aardgasaansluiting. Verder krijgt de wijk duurzame verlichting en wordt het hemelwater afgevoerd via het oppervlaktewater. Het stimuleringspakket bestaat uit onder andere een energiebeurs voor potentiële kopers, gerichte bouwadviezen ook gedurende de bouw, gerichte promotie van duurzaamheid in relatie tot wooncomfort en gezond binnenklimaat, bijzondere aandacht voor de woonlasten en voor vormen van groene financiering. Daarnaast beloont de gemeente kopers met het zeer snel verlenen van een welstandsvrije vergunning, als zij voldoen aan de gewenste duurzame prestaties.

Energieakkoord Noord-Nederland
De aanpak van de gemeente Skarsterlân sluit goed aan bij de ambities van het Energieakkoord. Op 25 maart 2008 hebben de Noord-Nederlandse gemeenten zich massaal aangesloten bij het Energieakkoord. Zeer binnenkort gaat het bedrijfsleven dat ook doen. Er zijn ambitieuze doelstellingen geformuleerd op het terrein van energiebesparing in de gebouwde omgeving, glastuinbouw en industrie. Op het terrein van duurzame energie zijn doelstellingen geformuleerd voor onder andere biomassa, windenergie, zonne-energie en biobrandstoffen. Ook wordt er gekeken naar mogelijke CO2 opslag en het stimuleren van onderzoek en innovatie voor energie.


---- --