D66

Zorg voor kwalitatief beter onderwijs

18 juni 2008

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold wil dat de regering met een antwoord komt op de Commissie Onderwijsvernieuwingen. Deze commissie bracht begin dit jaar advies uit ,`Tijd voor Onderwijs', over hoe het onderwijs beter kan. Belangrijkste conclusie was dat de overheid zich minder moet bemoeien met de vorm van lesgeven maar juist meer moet toezien op de kwaliteit van het onderwijs. Pechtold vraagt het kabinet wat ze gaat doen met de aanbevelingen van Dijsselbloem. Pechtold: "De kwaliteit van onderwijs moeten we als uitgangspunt nemen. We moeten stoppen met het zoeken van beleid bij een bepaald budget. Eerst aandacht voor kwaliteit, dan voor het budget."

In het verleden zijn onderwijsvernieuwingen vaak te snel en ondoordacht ingevoerd, zo concludeert de Commissie. Vastgetimmerde coalitieakkoorden en ideologisch gedreven plannen zorgden voor onrust en een verslechtering van kwaliteit. Dat moet anders zegt Pechtold. Met minder invloed van belangenorganisaties, coalitiepartijen en andere instituties moeten onderwijsvernieuwingen objectief getoetst worden voordat ze landelijk doorgevoerd worden. Pechtold wil weten hoe het kabinet dit gaat realiseren. De regering prijst het rapport van de Commissie Onderwijsvernieuwingen, maar zet nog geen vervolgstappen. "In plaats van de aanbevelingen van de Commissie serieus te nemen voert het kabinet ideologisch gedreven plannen als gratis schoolboeken en een maatschappelijke stage in. Deze maatregelen helpen het onderwijs niet vooruit maar zijn prestigeprojecten van het kabinet"

Bij vernieuwingen moet de inzet een kwaliteitsverbetering zijn. Zo adviseert de commissie dat een voldoende verplicht moet worden bij zowel het centraal examen als de schoolonderzoeken. Volgens Pechtold een daadkrachtige maatregel om het niveau van leerlingen te verhogen. Ook moet er aandacht zijn voor jongeren die het moeilijk hebben: "Iedereen moet op zijn manier mee kunnen komen in het onderwijs. Allochtonen met taalproblemen moeten we de kans geven achterstanden in te halen. Het is onrechtvaardig om hun talent te verkwisten, dat is fataal voor onze kenniseconomie.", aldus Pechtold. Om ook in de toekomst te zorgen voor goede leraren moeten docenten beter beloond worden, financieel maar ook in status. Volgens de D66-voorman moet het weer een baan worden met aanzien en een loopbaanperspectief waarbij de leraar zich kan blijven ontplooien. Pechtold: "Er liggen goede adviezen om het onderwijs naar een hoger niveau te tillen. Die moeten we niet laten liggen door partijpolitiek of muurvaste coalitieakkoorden."

---