Universiteit van Tilburg

19 juni 2008

Hoogleraar econometrie Jaap Abbring benoemd aan Universiteit van Tilburg

Benoeming per 1 september 2008

Prof. dr. Jaap Abbring wordt met ingang van 1 september 2008 benoemd tot hoogleraar econometrie aan de Universiteit van Tilburg. Zijn onderzoek is gericht op micro-econometrische methoden en toepassingen daarvan in onderzoek naar onder meer verzekeringsmarkten, de dynamiek van bedrijven en beleidsanalyse. De leerstoel is ondergebracht bij het departement Econometrie en operations research van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen.

Jaap Abbring zal zich in Tilburg in het bijzonder bezig gaan houden met onderzoek naar micro-econometrische methoden voor de analyse van gebeurtenissen in de tijd (zoals gegevens van verzekerden gedurende een periode) en methoden voor de evaluatie van (arbeidsmarkt-)beleid. Daarnaast zal hij met behulp van die methoden toegepast onderzoek doen naar het belang van verschillen in informatie tussen partijen in de verzekeringsmarkt, bijvoorbeeld verzekeraars en verzekerden, en de dynamiek van bedrijven en marktorganisatie.

Abbring is lid van De Jonge Akademie van de KNAW. Deze is enkele jaren geleden opgericht om jonge, talentvolle wetenschappers te stimuleren over de grenzen van hun vakgebied heen te kijken naar aangrenzende vakgebieden, na te denken over de toekomst van het eigen vakgebied en om wetenschappelijke inzichten uit te dragen in de maatschappij.

Prof. dr. J.H. (Jaap) Abbring (1970) studeerde econometrie aan de Vrije Universiteit Amsterdam (cum laude) en promoveerde in 1997 bij het Tinbergen Instituut aan de Universiteit van Amsterdam (cum laude). Van 1997 tot 2000 was hij postdoconderzoeker aan de VU en tot 2004 aan diezelfde instelling onderzoeker van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Sinds 2004 was hij hoogleraar economie aan de VU en tevens Director of Graduate Studies bij het Tinbergen Instituut. Daarnaast was hij als gastonderzoeker en -docent onder meer verbonden aan University College London, het Institute for Fiscal Studies te Londen en de University of Chicago (VS). Sinds 2003 is Abbring verbonden aan het Netherlands Network of Economics (NAKE), het Institute for the Study of Labor in Bonn en het Tinbergen Instituut. Verder is hij sinds 2004 lid van De Jonge Akademie van de KNAW en zit hij in de redactieraden van The Econometrics Journal en de Review of Economic Studies.