Gemeente Coevorden

Partners sluiten zich aan bij Centrum voor Jeugd en Gezin

Een feestelijke bijeenkomst; dat was de aftrap voor het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Alle partners sloten zich op woensdag 18 juni in restaurant 't Oenbret in Dalen aan bij het CJG. Het CJG is een lokale voorziening in de gemeente Coevorden waar alle ouders, kinderen, jongeren en professionals snel, gemakkelijk en vanzelfsprekend terecht kunnen met vragen over opgroeien en opvoeden.

Het Programmaministerie van Jeugd en Gezin heeft gesteld dat eind 2011 in iedere gemeente een CJG moet zijn. Doel van het CJG is informatie en advies geven over opgroeien en opvoeden, het signaleren van problemen, toegang bieden tot het hulpaanbod, het bieden van lichtpedagogische hulp en coördinatie van zorg. Met een CJG beschikt de gemeente over een doeltreffende bundeling van krachten en expertise op het terrein van preventief jeugdbeleid. Er wordt nog bekeken waar het CJG zich uiteindelijk gaat vestigen in de gemeente Coevorden. Tot die tijd kunnen mensen terecht bij de partners van het CJG. Ook komt er een website en telefoonnummer waar mensen informatie kunnen krijgen.

De vier grote ketenpartners in het CJG zijn: Algemeen Maatschappelijk Werk Coevorden, Icare Jeugdgezondheidszorg, GGD Drenthe afdeling jeugdgezondheidszorg en Bureau Jeugdzorg Drenthe.

Naast deze vier ketenpartners werken de volgende partijen samen binnen het preventief jeugdbeleid/CJG: Politie Coevorden, Stichting Welzijn 2000, Promens Care, Kinderopvangorganisaties Coevorden, Stichting peuterspeelzalen gemeente Coevorden, Openbaar Primair Onderwijs Coevorden, Vereniging voor Protestants Christelijk Basisonderwijs Coevorden, Rooms-katholiek onderwijs Coevorden, Scholengemeenschap De Nieuwe Veste en het Esdalcollege.

De provincie Drenthe stimuleert de gemeenten in Drenthe om te komen tot een CJG. De gemeente Coevorden is regisseur in het lokaal jeugdbeleid.