Vereniging FME-CWM

FME verwacht verhoging budget Innovatiekrediet

Zoetermeer,19 juni 2008 FME verwacht dat het budget voor het Innovatiekrediet nog dit jaar wordt verhoogd. EZ heeft vandaag een prachtig kredietinstrument aan het industriële mkb beschikbaar gesteld. De kaders zijn goed, het is nu nog een kwestie van de geldkraan openzetten, aldus Jan Kamminga, voorzitter van FME. De verwachting is namelijk dat mkb-bedrijven massaal gebruik gaan maken van deze financieringsmogelijkheid.

Kamminga: De vraag vanuit het bedrijfsleven naar innovatiekrediet zal het beschikbare budget snel gaan overtreffen. Echter, omdat het hier niet gaat om een subsidie, maar om kredietverstrekking, mag dat geen enkel probleem zijn. De overheid krijgt immers na verloop van tijd het geld grotendeels weer terug. Aan innovatieve ideeën is binnen de technologische sector geen gebrek.

De financieringsbehoefte bij innovatie is groot. FME bepleit al lange tijd dit probleem aan te pakken. Minister Maria van der Hoeven heeft in het voorjaar van 2007 het groene licht gegeven voor de ontwikkeling van een nieuwe kredietregeling. FME is samen met een aantal ondernemers actief betrokken geweest bij de totstandkoming van dit kredietinstrument. Met deze nieuwe regeling wordt nu de daad bij het woord gevoegd.

Uit onderzoek van FME blijkt dat twee op de drie ondernemers behoefte heeft aan financiering tot 1 miljoen euro. Ruim de helft van de 2.700 FME-bedrijven ervaart het verkrijgen van financiering voor innovatie als problematisch. De financieringsbehoefte loopt daarmee op tot 1 miljard euro.

Van de bedrijven die een knelpunt in de financiering van innovatie ervaren, geeft ruim 38% aan dat de ontwikkelingskosten een te groot beslag leggen op het eigen werkkapitaal. Dit is verklaarbaar omdat bedrijven steeds complexere producten zijn gaan maken in steeds kleinere series rekening houdend met de klantspecifieke wensen en eisen. Het financieren van innovatieve ontwikkelingsprojecten waarvan het succes nog niet is bewezen is via banken en financiers nog steeds moeilijk tot nagenoeg onmogelijk.

---