Werkgeversvereniging AWVN

Advocaten

De Jager: jaaropgave verdwijnt, loonstrook niet

Datum: 19 juni 2008

Staatssecretaris De Jager (Financiën) heeft de Eerste-Kamervragen over het `Wetsvoorstel basisregistraties inkomen en WOZ' beantwoord. Hij geeft onder andere aan dat op termijn de wettelijke verplichting voor de werkgever vervalt om een fiscale jaaropgave te verstrekken aan zijn werknemers.

De Jager zegt onder meer dat het de bedoeling is "dat op termijn de Belastingdienst de jaarloongegevens in de aangiften inkomstenbelasting voor de burgers gaat voorinvullen. De burger hoeft dan feitelijk alleen te controleren of de gegevens juist zijn en kan daar in de overgangsperiode de jaaropgave voor gebruiken en later - na het vervallen van de jaaropgave - zijn al dan niet cumulatieve loonstrookjes. Pas als blijkt dat de burger er vertrouwen in heeft dat de fiscale jaarloongegevens van de Belastingdienst kloppen, is het vervallen van de jaaropgave aan de orde."

Waar de jaaropgave nu gebruikt wordt voor inkomensafhankelijke regelingen geldt dat het desbetreffende bestuursorgaan het jaarloon straks niet meer opvraagt bij de burger maar uit de basisregistratie inkomen haalt. Dit orgaan maakt vervolgens in zijn besluit het toegepaste jaarloon bekend. Tot slot kan de burger desgewenst bij de Belastingdienst zijn jaarloon opvragen. Gezien vorenstaande komen op termijn de gronden voor de wettelijke verplichting voor de werkgever te vervallen om zijn medewerkers een fiscale jaaropgave te verstrekken. Overigens kan dit een administratieve lastenverlichting van 18,3 miljoen euro per jaar voor de werkgevers betekenen.