PvdA Europees parlement


Brandstofsubsidies voor vissers verkeerd signaal

19 juni 2008

Dorette Corbey Het Europees Parlement stemde vandaag in met het toekennen van subsidies aan de vissers, om hun hoge brandstofrekening te helpen betalen. De eurodelegatie van de PvdA heeft hier tegen gestemd. PvdA-europarlementariër en visserijwoordvoerder Dorette Corbey: "Brandstofsubsidies zijn geen goed idee. Natuurlijk hebben vissers het moeilijk door de hogere brandstofprijzen, maar in plaats van brandstof te subsidiëren zouden we de vissers moeten helpen om de stap naar duurzame visserij te maken".

De visserijsector heeft te maken met een enorme overcapaciteit. De hoge brandstofprijzen dwingen de vissers nu juist om zich anders en duurzaam te organiseren, vinden de Nederlandse sociaal-democraten. Dorette Corbey: "Er zijn te veel boten voor te weinig vis. Het subsidiëren van brandstof is dan een verkeerd signaal."

Energie-intensieve vismethodes zoals de boomkorvisserij, die met grote sleepnetten over de zeebodem schuren, brengen grote schade aan in de zeeën. Deze visserijmethode wordt nu in snel tempo vervangen door duurzamere en meer energiezuinige vangsttechnieken. Dat is zowel goed voor de visstanden als voor het milieu. Corbey: "Omschakeling naar meer kleinschalige en duurzame visserij is hard nodig. Vissers hebben moeite deze stap te maken. Dáár moeten subsidies naar toegaan, niet naar brandstof."

De visserijsector is overigens al vrijgesteld van brandstofaccijnzen.