Raad van State


donderdag 19 juni 2008
10.00 uur
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan "Zuidwest, deelgebied 1, (Voorhof)" van de gemeente Delft. De Winkeliersvereniging "De Hoven Passage", een nabijgelegen slagerij en de C1000 In den Hoven zijn het niet eens met het goedkeuringsbesluit. Daarom komen zij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200706408/1)

10.00 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Veghel heeft opgelegd aan een loon- en grondverzetbedrijf uit Veghel vanwege het storten van maaisel op een perceel aan de Erpseweg in Veghel. Het bedrijf had in opdracht van Staatsbosbeheer gras gemaaid en vervolgens het maaisel op een ander perceel gestort. Volgens het college is het storten verboden, omdat het maaisel moet worden beschouwd als afvalstoffen. Het bedrijf is het daar niet mee eens en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200709122/1)

11.00 uur

Zitting over de afwijzing door de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van een subsidieaanvraag voor het project "Scholing van werkenden in de pluimveesector". De staatssecretaris heeft de aanvraag afgewezen, omdat het subsidieplafond was overschreden en er dus geen geld meer beschikbaar was. De "Stichting fonds collectieve belangen voor de pluimveeverwerkende industrie" is het niet met de afwijzing eens. Zij vindt dat het project hoger 'ingeschaald' had moeten worden. Hierdoor was zij eerder aan de beurt geweest en had zij meer kans gemaakt op die subsidie. De stichting heeft daarom hoger beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan verzoekt zij de Raad van State het afwijzingsbesluit te schorsen. Een eerder beroep is door de rechtbank in Utrecht ongegrond verklaard. (zaaknummer 200803704/1)

14.15 uur

Zitting over het verzoek om nadeelcompensatie dat de Coöperatieve Producentenorganisatie van de Nederlandse Kokkelvisserij heeft gedaan in verband met het herroepen door de minister van LNV van de vergunning voor het mechanisch vissen op kokkels in de Waddenzee in het jaar 2004. De minister heeft de vergunning alsnog niet verleend naar aanleiding van een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 1 juni 2005. Die uitspraak is onder zaaknummer 200409107/1 te vinden op deze site. De minister wil geen nadeelcompensatie verlenen, omdat het nadeel voorzienbaar was. Nadeelcompensatie is een vergoeding die je kunt krijgen als je onevenredig zwaar wordt getroffen door een besluit, in dit geval door het besluit van de minister om geen vergunning te verlenen voor het vissen op kokkels. De producentenorganisatie moet er volgens de minister ieder jaar rekening mee houden dat geen vergunning wordt verleend. De producentenorganisatie vindt dat het alsnog niet verlenen van de vergunning niet voorzienbaar was. Daarom komt zij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200707276/1)