NEN


NEN polst interesse voor normontwikkeling op het gebied van natuurgebieden

woensdag 18 juni 2008, 14:31

Costa Rica heeft het initiatief genomen om een internationale ISO-norm te ontwikkelen voor beschermde natuurgebieden. Deze norm heeft als doel richting te geven aan de activiteiten in natuurgebieden en het kwaliteitsniveau te verbeteren. NEN informeert de Nederlandse markt en onderzoekt de behoefte onder belanghebbende partijen om actief deel te nemen aan dit internationale project. Bij voldoende belangstelling wordt er na de zomer een informatiebijeenkomst georganiseerd.

Het bevorderen van recreatie in de natuur en het stimuleren van natuureducatie voor jong en oud aan de ene kant en behoud en herstel van beschermde natuurgebieden aan de andere kant. Soms kan dit lijnrecht tegenover elkaar staan. Beheerders van bossen, parken, duinen en andere natuurgebieden hebben met beide kanten te maken. De ISO-norm zou voor beschermde natuurgebieden eisen moeten stellen op het gebied van ontvangst van bezoekers, informatieverstrekking en natuureducatie. Maar ook aspecten als veiligheid, toegankelijkheid, bewegwijzering, schoonmaak en onderhoud spelen een rol.

Het voldoen aan de verwachtingen van de bezoekers en het leveren van kwalitatief goede voorzieningen en diensten is in een aantal landen zelfs essentieel voor de economie, maar dit mag uiteraard niet ten koste gaan van de natuur. De internationale norm biedt ondersteuning bij het inrichten en optimaliseren van de dienstverlening en promoot daarmee recreatie en natuureducatie met behoud van de natuur.