Ingezonden persbericht


Turbulente wereldmarkt drijfveer achter uitbestedingen in financiële dienstverlening

Het mantra:´kostenbesparen, vereenvoudigen en innoveren´

(19 juni 2008) - De huidige economische turbulentie kan de aanleiding zijn voor verdere veranderingen in de bedrijfsprocessen van financiële dienstverleners, blijkt uit onderzoek van uitbestedingsexpert EquaTerra.

Het onderzoeksrapport 'Perspective: What's Next for Service Delivery in Financial Services?' toont aan dat financiële dienstverleners hun strategie veranderen in reactie op de kansen en dreigingen die voortvloeien uit de voortschrijdende mondialisering. Bovendien zijn bedrijven die hun financiële diensten uitbesteden zich in kort tijdsbestek meer gaan richten op het drukken van de kosten en zien zij uitbesteden als een middel om investeringen in nieuwe IT-mogelijkheden uit of af te stellen. Op de langere termijn wordt uitbesteden echter nog steeds gezien als een strategische manier om de bedrijfsprocessen opnieuw in te richten en te verbeteren en als middel om tot marktinnovatie te komen. Als gevolg hiervan verwacht EquaTerra dat de vraag naar de uitbesteding van financiële diensten sneller zal stijgen (de komende vijf tot zeven jaar, jaarlijks zeven tot acht procent), in reactie op zowel de huidige bedreigingen als kansen in de markt.

"Kostenreductie vereist dat complexiteit over de gehele linie wordt teruggedrongen. Financiële dienstverleners beseffen dat.", zegt Stan Lepeak, onderzoeksleider van EquaTerra. "Vernieuwing door de aanpassing van producten en diensten is dringend noodzakelijk om te kunnen profiteren van groeimarkten."

Het onderzoek is samengesteld uit bevindingen van twee recentelijk door EquaTerra uitgevoerde onderzoeken, de EquaTerra Globalisation Study en de Q1 Advisor and Service Provider Pulse Survey.

64 Procent van de managers uit de financiële dienstverlening gaven in de EquaTerra Globalisation Study (uitgevoerd door de Intelligence Unit van de Economist) aan te geloven dat stijgende inkomsten in opkomende markten lucratief zijn voor nieuwe investeerders en de uitbreiding naar nieuwe markten stimuleert. Helaas vallen deze kansen samen met de voortdurende wereldwijde economische onzekerheid. Het EquaTerra-onderzoek naar de financiële dienstverleningswereld doet vermoeden dat bedrijven nieuwe uitbestedingsstrategieën zullen onderzoeken om de uitdagingen het hoofd te bieden en de kansen te benutten.

"Voornaamste voorwaarde voor innovatie is het inrichten en beheersen van de onderliggende bedrijfsprocessen", zegt John Boyle, gespecialiseerd in financiële dienstverlening bij EquaTerra. "Financiële dienstverleners kunnen hun efficiëntie en de effectiviteit van hun dienstverlening belangrijk verbeteren door alternatieve dienstverleningsmodellen, zoals uitbesteden en verplaatsen naar lage-lonenlanden."