GroenLinks

Conservatief kabinet zet met bezuiniging gastouderopvang klok jaren terug

19 juni 2008

GroenLinks vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet fors gaat snijden in de gastouderopvang. De vergoeding aan ouders wordt gehalveerd en beperkt tot 10 tot 12 uur per week. Alsof het niet gaat om volwaardige opvang en alsof het kabinet niet wil dat vrouwen juist meer uren gaan werken. Femke Halsema heeft daarom een spoeddebat over het kabinetsbesluit aangevraagd.

Ouders met de rug tegen de muur

Het kabinet zadelt ouders op met een groot probleem. Door de bezuinigingen op de gastouderopvang dreigen de toch al lange wachtlijsten voor reguliere kinderopvang namelijk nog meer op te lopen. In dunbevolkte regios verdwijnt de opvang zelfs helemaal, omdat gastouderopvang daar de enige beschikbare opvang is. Ook ouders die in avond- en nachtdiensten werken, zijn aangewezen op gastouderopvang.

Twaalf uur opvang is te weinig

Het is absurd om de vergoeding voor gastouderopvang te beperken tot maximaal 12 uur. Halsema: Het kabinet toont hiermee haar conservatieve aard. Een baantje van maximaal 12 uur is blijkbaar goed genoeg voor vrouwen. Bovendien wordt met de bezuiniging een belofte uit het Coalitieakkoord van PvdA, CDA en ChristenUnie gebroken. Daarin staat immers dat tweeverdieners die gebruik maken van gastouderopvang een betere toegang krijgen tot financiële ondersteuning. De voorgestelde maatregelen gaan daar lijnrecht tegen in. GroenLinksfractievoorzitter Femke Halsema: Dit gaat niet in tegen de geest van het coalitieakkoord, maar rechtstreeks tegen de concrete tekst.

Handen af van de kinderopvang

Het kabinet bespreekt morgen nog meer bezuinigingen op de kinderopvang. Goede en goedkope kinderopvang is hard nodig om ouders aan het werk te krijgen en te houden. GroenLinks is dan ook fel tegenstander van het bezuinigen op deze succesvolle regeling. Ouders hebben zich massaal bij dit verzet aangesloten: op www.groenlinks.nl hebben al bijna zestigduizend mensen de petitie handen af van de kinderopvang getekend. GroenLinks zal alles op alles zetten om te voorkómen dat de opvang onbetaalbaar wordt of zelfs helemaal verdwijnt.

Femke Halsema
Ineke van Gent