Toekomstige leiders: Nederlandse samenleving moet veranderen

20/06/2008 10:53

Intelligence Group

De toekomstige generatie leiders gaat de maatschappij van morgen vormgeven. Dit zal onder andere te maken hebben met een globaliserende wereld, waardoor inleving in andere culturen een essentiële eigenschap zal zijn. Dat blijkt uit onderzoek over huidig en toekomstig leiderschap dat Intelligencegroup onder 450 studenten en starters uitvoerde in opdracht van de internationale studentenorganisatie AIESEC. De resultaten zijn verwerkt in het boek 'Jij maakt het verschil, inspiratie en leiderschap voor The Next Generation'.

Een aantal uitkomsten van het onderzoek:


- 60% van de ondervraagden ziet zichzelf als een leider


- Wat ze het meest aanspreekt in leiderschap is het kunnen ontwikkelen van anderen; op een goede tweede plaats komt het invloed uitoefenen op het eindresultaat.


- 42% van alle ondervraagden heeft het gevoel dat er iets moet veranderen in de Nederlandse samenleving:


- 64% zou daar zelf actie toe ondernemen


- 72% heeft er vertrouwen in dat deze veranderingen ook doorgevoerd gaan worden


- De ondervraagden zijn vooral bang dat een globaliserende arbeidsmarkt een grote impact gaat hebben op hun toekomst. Hiervan vrezen zij meer dan van bijvoorbeeld oorlogen, armoede of klimaatverandering.


- 43% van de ondervraagden geeft aan dat zij hun loopbaan als volgt voor zich zien: via verschillende werkgevers steeds een stapje hogerop komen (=jobhoppen).


- Zelfontplooiing, geluk en iets kunnen bijdragen zijn de belangrijkste drijfveren in het leven van de ondervraagde respondenten:


- Status en rijkdom zijn minder belangrijk


- Toch is 37% bereid om de balans in zijn of haar leven op te offeren voor een carriere en geeft 50% aan hierover te twijfelen


- En 81% is bereid om werk te doen wat hij/zij niet leuk vindt als dat een vereiste is om verder te komen


- 42% is bereid dat te doen als ze daarmee veel geld kunnen verdienen

Deze en andere resultaten van het onderzoek zijn verwerkt in het boek 'Jij maakt het Verschil, inspiratie en leiderschap voor The Next Generation'. Dit boek benadert leiderschap voor het eerst vanuit de Nederlandse praktijk. Dit gebeurt op basis van interviews met leiders die in uiteenlopende gebieden hun sporen hebben verdiend, zoals Ben Verwaayen, Tex Gunning en Ruud Lubbers. En ook zijn er interviews afgenomen met succesvolle jonge talenten bij grote bedrijven, bij de overheid en sociale entrepreneurs. Hoe kijkt de jonge generatie aan tegen leiderschap aan en verschilt dat van de visie van de huidige generatie leiders? En hoe gaan zij aan het leiderschap van de toekomst invulling geven?

Ruud Lubbers en Alexander Rinnooy Kan

De presentatie van het boek, op 20 juni om 17:30, zal plaatsvinden in Felix Meritis (Keizersgracht 324) in Amsterdam. Hierbij zullen ongeveer 600 alumni, genodigden en geïnterviewde leiders aanwezig zijn. Ruud Lubbers en Alexander Rinnooy Kan zullen tijdens deze presentatie ook hun visie op leiderschap geven. AIESEC organiseert het evenement in samenwerking met Delta Lloyd groep, KLM en KPN. Meer informatie is te vinden via de volgende link: http://www.aiesec.nl/aiesec/index.html?pid=698?=1.





http://www.aiesec.nl/aiesec/index.html?pid=698&lan=1