Protestantse Kerk in Nederland


Kerkennacht

za 21 juni 2008
De Utrechtse kerken vieren feest! Op 21 juni 2008 is het precies 40 jaar geleden dat de Utrechtse Stedelijke Raad van Kerken (USRK) werd opgericht. Vijftien lidkerken werken in de USRK samen om hun eensgezindheid en diaconale aanwezigheid zichtbaar te maken in de Domstad.

Grote publiekstrekker van het Kerkenfeest 2008 is de Kerkennacht die op zaterdag 21 juni zal plaatsvinden. Op veel plekken in de stad zal het dan bruisen van de activiteiten. En die zijn niet alleen toegankelijk voor kerkgangers, maar voor iedereen die wil weten wat de Utrechtse kerken zoal doen.

Een kleine greep uit de enorme hoeveelheid activiteiten laat de diversiteit van het programma zien. Aan het begin van de avond vindt in de Janskerk een landelijke Taizéviering plaats waarvoor twee broeders uit de Franse communiteit van Taizé naar Nederland komen. Terwijl een koor van honderden amateur-zangers het requiem van Fauré in de Nicolaïkerk opvoert en de Tuindorpkerk het milieu centraal stelt, biedt de Domkerk ruimte voor meditatie. De Utrechtse kerken willen ook laten zien dat diaconaat een belangrijke pijler van het kerkenwerk is. Daarom bieden straatpastores een gratis overnachting aan daklozen in een kerkgebouw. De kerkennacht wordt afgesloten met een spetterend optreden van Denise Jannah.

Ook in de veertig dagen die voorafgaan aan de jubileumviering worden allerlei activiteiten georganiseerd. Er komt een ware korenslag tussen de Utrechtse kerkkoren; de universiteit organiseert een tweetal seminars over de kerk van de toekomst; een kunstenaar gaat in op het joodse alfabet en er komt een Music and Flower Festival in de Engelse kerk.

De start van het Kerkenfeest is op 12 mei (Tweede Pinksterdag). Dan wordt in de het hartje van Utrecht op het Domplein een Feest van Geest georganiseerd waarbij alles en iedereen die aan het Domplein is gevestigd of werkt, laat zien welke geest hen inspireert.

Voor een totaaloverzicht van de activiteiten op 21 juni komt er een programmabrochure die begin juni huis aan huis in de hele stad wordt verspreid. Meer informatie is ook te vinden op www.kerkenfeest.nl