Ingezonden persbericht


Persbericht juni 2008

Openluchttheater in De Kruidhof

Sub rosa of "Het geheim van de nacht"

Zaterdag 21 juni viert De Kruidhof Midzomer met een theatervoorstelling in de open lucht voor jong en oud. Kinderen uit het publiek worden in de voorstelling van theaterbureau Ithaka betrokken. Alles draait hierin om geheimen, maar vooral om het geheim van de nacht, de Midzomernacht.

Wat onder de roos, sub rosa, is gezegd, blijft geheim. De verhalen van dit theatergebeuren zijn het geheim van deze midzomeravond. Theaterbureau Ithaka is bedreven in het maken van interactief theater. Tijdens de voorstellingen wordt veel geïmproviseerd, waarbij de spelers het meestal jonge publiek betrekken bij de uitvoering. De twee spelers die deze avond in De Kruidhof op het 'podium' in de Muziektuin staan zullen samen met de aanwezige kinderen het verhaal vormgeven. Zij hebben wel een idee van het verhaal dat wordt verteld, maar hoe het er uiteindelijk komt uit te zien is voor iedereen een verrassing. Zeker is, dat Oma Koekoek de hoofdpersoon is, die heel mooi kan vertellen. Dat weten alle kinderen uit het dorp....

De nacht van 21 juni is de kortste van het jaar en de dagen zijn lang. In het uiterste noorden van Europa gaat de zon helemaal niet onder. Dit heeft altijd tot de verbeelding gesproken. Zo zouden mensen en dieren in die nacht met elkaar kunnen praten, heksen en demonen zijn dan extra actief, maar ook de poorten naar de elfenwereld gaan open. Het is een magische nacht, waarin geliefden elkaar vinden, al dan niet geholpen door een toverdrankje. Geen wonder dat er juist rond deze zonnewende in heel Noord-Europa midzomerfeesten worden gehouden, meestal met het aansteken van grote vreugdevuren en tegenwoordig ook met veel drank. Oorspronkelijk was midzomer een Keltisch feest. De oude Kelten kenden maar twee seizoenen, dat van het licht en dat van het donker, de zomer en de winter. De zomerzonnewende viel voor hen precies in het midden van het lichte zomerseizoen. Voor ons markeert het Midzomerfeest juist het begin van de zomer. Sinds de invoering van de Gregoriaanse kalender in 1700 is de datum verschoven van 24 naar 21 juni. Tevoren gold 24 juni als langste dag. Door de katholieke kerk werd het midzomerfeest op die datum omgevormd tot feest van Sint Jan de Doper. In Finland viert men nog altijd uitbundig het "Juhannus" als midzomerfeest in het weekend dat het dichtst bij de 21e valt, opgeluisterd door de middernachtzon, die net niet onder gaat.

Het theater begint om 20.00 uur en duurt ongeveer een uur. Vanaf 19.00 uur bent u welkom in De Kruidhof om de tuinen te bekijken of in het Tuincafé iets te gebruiken. Ook na afloop van de voorstelling bent u welkom in het Tuincafé.