Gemeente Breda

Architectuur en politiek tijdens Dag van de Architectuur

Cabrio-bus Dag vd Architectuur Breda.JPG

Architectuur en politiek is het landelijke thema van de dag van de architectuur, die dit jaar op zaterdag 21 juni plaats vindt. In heel Nederland vinden activiteiten plaats waardoor een breed publiek op een informele manier kennis kan maken met architectuur in al haar aspecten.

In Breda kunnen bezoekers vanaf 13.00 uur onder andere genieten van een rondrit met dubbeldeksbussen, presentaties en een stadsdebat. Er zijn ook speciale kinderactiviteiten.

Meestal organiseert de BNA (Bond van Nederlandse Architecten) deze landelijke dag. Vanwege het centrale thema van dit jaar is er in Breda door de BNA Kring West-Brabant voor gekozen om medewerking van de gemeente te vragen bij het organiseren van de vele activiteiten. Naast de nodige locale en regionale architecten werkt een groot aantal ambtenaren en raadsleden mee aan deze dag. Een en ander heeft geresulteerd in een aantrekkelijk en breed programma vanaf 13.00 uur in en rond de binnenstad van Breda.

Architec-tour

Om 13.00 uur start het programma met korte introducties vanuit de BNA en de gemeente. Hierna start de Architec-tour, een gratis rondritcircuit met drie open dubbeldeksbussen langs en door de binnenstad, naar analogie van de City Tours in Rome, Parijs, Londen, etc. De totale route is een circuit van ongeveer 60 minuten; men kan op- en af stappen op speciaal voor deze dag gecreëerde haltes waar ook uitgebreidere toelichtingen plaatsvinden over de projecten aldaar. De bussen rijden met een frequentie van 20 minuten, waardoor meermaals op- en afstappen mogelijk is (hop on, hop off) tot ongeveer 17.00 uur.De startlocatie is het plein voor het Chassé Theater.

De routebeschrijving is hieronder te vinden.

Kinderatelier Binnenstebuiten

Parallel zijn wordt ervoor gezorgd dat kinderen, onder begeleiding van twee kunstenaars, hun talenten op het vlak van het bouwen in een tent bij de Stadsgalerij (Oude Vest 34) aan de dag kunnen leggen.

Stadsdebat

Rond 17.00 uur vindt een stadsdebat plaats over de resultaten van het architectuurbeleid in Breda tot nu toe, en hoe dit er in de nabije toekomst uit zal zien. Gespreksleider is Bert van Meggelen, voormalig directeur van de Academie voor Bouwkunst Rotterdam, thans vanuit zijn bureau Maat-Werk in diverse gremia actief in het verbinden van stedelijke projecten en culturele planologie. Informatie Meer informatie over het programma is te vinden op de website van de BNA: http://www.bna.nl/dvda/nl/provincies,noord-brabant .

Te downloaden:

* Beschrijving route architec-tour 2008.doc
* Brochure Dag van de Architectuur 2008.pdf