IVN Nederland


Fietstocht langs de Ecologische Hoofdstructuur Utrechtse Heuvelrug / Noorderpark

Begin de zomer op zaterdag 21 juni met deelname aan een prachtige fietstocht door de zeer gevarieerde landschappen van onze mooie provincie Utrecht. Natuurgidsen van de IVN-afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn hebben een bijzondere route voor u bedacht die zoveel mogelijk onderdelen laat zien van de, zo belangrijke, Ecologische Hoofdstructuur (EHS).

Wij wonen in een prachtige provincie met zijn veenpolders, zijn rivieren met uiterwaarden, zijn weiden, zijn grienden, zijn akkervelden, zijn boomgaarden, zijn bossen en zijn heidevelden met stuifduinen. Geen wonder dat heel veel mensen in deze provincie willen wonen en werken. De druk van de bebouwing op deze natuurgebieden is dan ook zeer groot. De natuur dreigt hierdoor te sterk te worden versnipperd. Dit zal kunnen leiden tot ernstige verschraling van het bestaande natuurschoon en, indien niet wordt ingegrepen, tot een totale versterving van de voor ons welzijn zo belangrijke natuur.

Gelukkig zijn er verschillende organisaties die zich inzetten voor het behoud en het verbeteren van de nog resterende, grotendeels versnipperde, natuurgebieden. Hierbij wordt getracht om via het ruilen, of kopen, van bepaalde grondgebieden een mogelijkheid te scheppen de versnipperde natuurgebieden met elkaar in verbinding te brengen. Waar dit lukt heeft de flora en fauna weer de mogelijkheid om tot een uitwisseling van genen te komen. Dat is namelijk van levensbelang voor een gezonde natuur.
Daarom zijn, niet alleen voor onze provincie maar voor ons gehele land en in samenwerking met vele landen rondom Nederland, hiervoor grootschalige plannen (EHS) ontwikkeld. Binnen de provincie Utrecht zijn al verschillende onderdelen van deze plannen gerealiseerd.

De route
Onze IVN-afdeling nodigt u uit om mee te fietsen om, in het veld, een uitleg en beleving van de uitwerking van deze plannen te krijgen. We rijden dan langs de landgoederen de Breul, Rijnwijck, Wulperhorst, Niënhof, Oostbroek, Sandwijck en Vollenhove en bereiken via Fort Voordaan en Groenekan het veengebied van het Noorderpark. Over de oude spoordijk rijden we van Bilthoven naar Huis ter Heide. We vervolgen onze natuurtocht langs Vliegveld Soesterberg over de ecologische barricade De Amersfoortsestraat naar de Westelijke corridor; het ecoduct N237/Beukbergen en het ecoduct A28/Huis ter Heide. Langs De Kozakkenput en Groot Heidestein hopen we dan om ongeveer 15.00 uur weer bij het station Driebergen/Zeist aan te komen. Onderweg zal er een gelegenheid worden gezocht voor een picknick uit eigen ransel. De lengte is ongeveer 35 km.

Op zaterdag 27 september 2008 zal een soortgelijke lanschapsfietstocht door onze IVN afdeling worden gehouden met als thema De EHS tussen Heuvelrug en Kromme Rijn.

21 juni 2008 10:00 - 15:00 uur
Locatie/vertrekpunt: Station Driebergen-Zeist, aan de Driebergse kant. Georganiseerd door: IVN Heuvelrug Kromme Rijn

Meer informatie bij:
Voor nadere informatie kunt u terecht bij de IVN-gidsen: Dick van de Kamp (030) 695 73 08 en Dick Vlot (0343) 516 137.