Gemeente Vlaardingen


Predikaat Hofleverancier voor H. Van Toor Jzn. Distilleerderij

16 juni 2008

De Commissaris van de Koningin van Zuid-Holland, Jan Franssen, overhandigt zaterdag 21 juni het predikaat Hofleverancier aan Leo Fontijne, directeur van H. Van Toor Jzn. Distilleerderij uit Vlaardingen.

Burgemeester Bruinsma onthult tijdens de feestelijke bijeenkomst het wapenschild op het pand van de distilleerderij. Distilleerderij Van Toor krijgt het predikaat ter ere van het 125-jarig bestaan op 13 februari 2008.

Leo Fontijne zal ook geschenken aanbieden aan de Commissaris van de Koningin en de burgemeester. Zij ontvangen een fles van de speciaal voor deze gelegenheid gemaakte vintage schelvispekel. Deze vintage schelvispekel is in een gelimiteerde oplage van 1400 stuks gemaakt met 15 jaar oude brandewijn als basis. De vintage schelvispekel wordt ook aangebroken om te toasten op de feestelijke gebeurtenis.

Schelvispekel
Het bekendste product van Van Toor is schelvispekel, een drank die in de 19e eeuw aan boord van de Vlaardingse vissersschepen werd gemaakt. Het verhaal gaat dat de haringvissers in de wintermaanden op schelvisvangst gingen bij de Doggersbank. De vissers hielden zich aan boord warm met een zelfgemaakt pittig drankje. Zij lieten specerijen op brandewijn trekken in de kombuis.
Bij terugkomst in de Vlaardingse haven wachtten de vissersvrouwen hun mannen op. Aan boord zagen de vrouwen de kom met brandewijn en specerijen staan, waarna ze vroegen wat het was. De mannen antwoordden: Oh, dat is pekel om de schelvis te pekelen. Zo hielden de vissers verborgen dat er alcohol aan boord was. En werd de naam schelvispekel geboren.

Een begrip sinds 1883
Van Toor is een begrip in Vlaardingen. Het bedrijf is in 1883 opgericht door Hendrik van Toor. Op de Markt tegenover de Grote Kerk begon hij een tapperij en distilleerderij. Daar brouwde Hendrik onder andere boerenjongens en advocaat. Na de Tweede Wereldoorlog verhuisde het bedrijf naar de Maassluissedijk. In de jaren zestig had Van Toor zestig mensen in dienst. In de jaren zeventig kreeg het Nederlands gedistilleerd te maken met forse internationale concurrentie. Diverse distillateurs fuseerden noodgedwongen, maar Van Toor wist zelfstandig te overleven door specialisatie.
De familie Van Toor had geen opvolger na vier generaties. Leo Fontijne heeft het bedrijf in 2000 overgenomen van de laatste telg. Leo Fontijne doet al het werk alleen.
Veel van de producten worden op traditionele wijze bereid, zonder kunstmatige geur- en smaakstoffen. Kruiden- en vruchtenextracten worden in stenen potten getrokken. De belangrijkste producten van Van Toor zijn kandeel (een geboortedrank), advocaat, likeuren, boerenjongens en meisjes, jenevers, Batavia arak en natuurlijk schelvispekel. Leo Fontijne maakt de schelvispekel nog steeds volgens het recept uit 1920 van Van Toor.

Predikaat Hofleverancier
Hofleverancier is een predikaat voor kleine tot middelgrote vooraanstaande Nederlandse bedrijven die minimaal honderd jaar bestaan en lokaal of regionaal bekend zijn.
Het wapenschild komt te hangen op de bovendeur aan de gevel van het pand van Van Toor. Het wapenschild mag ook op briefpapier, verpakkingen, etiketten en glaswerk worden afgebeeld.