Rode Kruis Belgie


'Vreemd Talent' palmt Brugge in

Asielzoekers krijgen op 21 juni de kans om hun talent te tonen aan het grote publiek

Op zaterdag 21 juni wordt het Koning Albertpark te Brugge ingepalmd door asielzoekers. Zij zullen er die dag hun talenten aan het grote publiek tonen. Rode Kruis-Vlaanderen organiseert er voor de allereerste maal âVreemd Talentâ, op de dag na Wereldvluchtelingendag. Deze originele actie wil aantonen dat asielzoekers in de eerste plaats mensen zijn. Mensen met een verhaal. Mensen met talent.

6 talentendorpen
Enkele tientallen asielzoekers tonen hun talenten aan het grote publiek, op thematische basis. Daarom zijn er 6 âdorpenâ ingericht : Infodorp, Muziekdorp, Sportdorp, Kookdorp, Kinderdorp en Kunstdorp.


* Het Infodorp geeft de nodige achtergrondinformatie over wat het is om een vluchteling te zijn en biedt de aanwezigen de mogelijkheid om zich in concreet in de situatie in te leven dank zij een inleefparcours en een Tracing-spel

* In het Muziekdorp spelen talentrijke asielzoekers samen met onder andere Axâl Peleman, Tom Kestens en Mec Yek.

* Voetbalteams van asielzoekers tegen bekende Vlamingen in het Sportdorp. Het EK achterna ?

* Wereldkeuken in Brugge : het Kookdorp biedt het lekkerste uit de vier windstreken.

* In het Kinderdorp zie je kinderen knutselen, vlechten, hennaschilderenâ¦

Concrete gegevens
âVreemd Talentâ, op zaterdag 21 juni van 14u tot 18u (muziek tot 20u). Koning Albertpark te Brugge (tegenover het station)

Opvang van asielzoekers door Rode Kruis-Vlaanderen Eind 2007 ving Rode Kruis-Vlaanderen in totaal 4.193 asielzoekers op in 11 Vlaamse en 2 Brusselse opvangcentra (op constante basis ongeveer
1.500 personen). Zij zijn hier aangekomen in hun zoektocht naar een nieuwe thuis en een veilige haven. Wie vreest voor vervolging om politieke of religieuze redenen, vraagt het statuut van vluchteling aan. Rode Kruis-Vlaanderen vangt de mensen op die asiel hebben aangevraagd. In twee centra (Overpelt en Wingene) worden gezinnen zonder wettelijke verblijfspapieren opgevangen.

Mechelen, 16 juni 2008