Gemeente Veere


Restauratie molen Zoutelande afgerond

Gedeputeerde drs. Harry van Waveren en wethouder Jaap Melse lichten zaterdag 21 juni om 10.30 uur de vang van de molen

Dit gebeurt in het kader van de feestelijke (her) ingebruikneming na een grondige restauratie, met omlijsting van muziek door Luctor et Emergo uit Zoutelande.

De molen van Zoutelande is een zogenaamde grondzeiler en heeft een vlucht van 21.55 meter. De molen is gebouwd in 1722. Daarvoor heeft op deze plaats een andere( standerd) molen gestaan. Van 1801 tot 1983 was de molen in bezit van vijf generaties Adriaanse. Nu is de gemeente Veere eigenaar en de huidige molenaar is Jan de Witte uit Zoutelande.

De restauratie werkzaamheden aan de molen zijn in oktober 2007 gestart en uitgevoerd door molenmakersbedrijf Verbij Hoogmade BV. Zij hebben gezorgd voor de nieuwe dakbedekking, nieuwe wieken, het vervangen van de lange en korte spruit, de teerluiken en verbeteringen/herstel van het gaande werk.

Het herstel van de romp (metsel- en voegwerk, herstel scheurwerk) is uitgevoerd door Rdrie BV Restauratietechnieken te Bergambacht.

Dit restauratieproject kost EUR 225.000 excl BTW. Subsidie is verleend door de Rijksdienst voor de Archeologie Cultuur en Monumenten ( RACM) voor een bedrag van EUR 53.295 en door de Provincie Zeeland met het bedrag van EUR15.295.

Iedereen kan de molen na de opening op zaterdag tot 17.00 uur bezichtigen.