Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Zomer begint zaterdag
19 juni 2008 - In de nacht van vrijdag op zaterdag om 1u59 MEZT staat ook voor de sterrenkundigen de zomer op de kalander. Voorlopig houdt het vrij wisselvallige weer met meestal aangename warmte aan. Of dat ook de trend is voor de rest van de zomer is niet te zeggen. Grote verschillen in de neerslagtekorten in ons land Grote verschillen in de neerslagtekorten in ons land Voor de zomer in Nederland kunnen we alleen iets zeggen op basis van de trend. De zomers zijn de afgelopen 50 jaar zo'n anderhalve graad warmer geworden, dus `warmer dan normaal' is een redelijke voorspelling. Dat wil niet zeggen dat het ook mooier weer wordt, warmer dan normaal regenweer behoort ook tot de mogelijkheden.

Langste dag
De dag waarop de zomer begint is de langste dag van het jaar, die met 16 uur en 45 minuten uur duurt van 5:19 uur tot 22:04 uur (lokale tijd). Als we de tijdstippen voor het begin van de zomer in Universal Time opgeven valt de zomerzonnewende op 20 juni om 23u59. Het is voor het eerst sinds 1896 dat de zomer volgens deze berekening begint op 20 juni. De daglengte rond deze datum verschilt amper, maar de kortste nacht is in elk geval wel die van 20 op 21 juni, al is het volgens Mat Drummen van de Stichting De Koepel in Utrecht secondenwerk.

De astronomische seizoensindeling is gebaseerd op de positie van de aarde ten opzichte van de zon. De seizoensverschillen vinden hun oorzaak in de schuine stand van de as waar de aarde om draait. Hierdoor komt de zon op het Noordelijk Halfrond in de zomer hoger boven de horizon dan in de winter en schijnt de zon in de zomer langer dan in andere jaargetijden. In Noord-Europa is het daardoor in deze tijd langer licht dan in Zuid-Europa, een effect dat ook in ons eigen land merkbaar is. Op de Waddeneilanden kan de zon nu ongeveer een half uur langer schijnen dan in het zuiden van Limburg. In het gebied noordelijk van de Poolcirkel gaat de zon dezer dagen zelfs helemaal niet onder, waardoor een deel van Scandinavië de Middernachtzon beleeft.

Zomer in Europa
De eerste dagen van de astronomische zomer worden in het gebied van de Middellandse Zee en vooral in het zuiden van Spanje bijzonder warm. Volgens de berekeningen van het Europees Centrum komen de temperaturen in Andalusië komende week tussen de 35 en 40 graden te liggen. Ook Italië en het zuiden van Frankrijk krijgen te maken met tropische warmte. Catania op Siclilië meldde afgelopen woensdag 18 juni al 38 graden. Waarschuwingen voor de hitte in Europa vindt u op www.meteoalarm.eu.

Zomer nader verklaard
Alles over de zomer en het zomerweer in Nederland en Europa vindt u in onze rubriek Nader Verklaard, dossier zomer.

Eerste uitgave: 19-06-08