ProRail

Persbericht

19-06-2008

Vernieuwing spoorwegovergangen Winschoten 21-22 juni

In opdracht van ProRail vernieuwt aannemer VolkerRail twee spoorwegovergangen in de gemeente Winschoten. Aankomend weekend worden de overwegen Garst en Oostelijke Rondweg vervangen door een nieuwe constructie. Hierdoor verbetert de kwaliteit van de overwegen aanmerkelijk. Naast de overwegen vernieuwt de aannemer diverse onderdelen in het spoor. Als gevolg van de werkzaamheden is er op zaterdag en zondag geen treinverkeer mogelijk tussen Scheemda en Nieuweschans.
De huidige overwegen Garst en Oostelijke Rondweg worden in geheel vervangen door een zogenaamde âHarmelenconstructieâ. De aannemer verwijdert de oude overwegbevloering en vervangt deze door een nieuwe betonconstructie waarin de spoorstaven ingegoten liggen. Deze constructie is beter bestand tegen een hogere verkeersbelasting. Daarnaast is de nieuwe overwegconstructie vlakker en stiller. Hierdoor verbetert de situatie van de overweg aanmerkelijk voor het verkeer en de omgeving.
In het weekend wordt nabij de overweg Garst tevens een wissel met houten dwarsliggers (spoorbielzen) vervangen door een wissel op betonnen liggers.

Bouwwerkzaamheden

De vervanging van de overweg Oostelijke Rondweg is een bijzondere gebeurtenis. De in de fabriek volledig voorgebouwde overwegconstructie is 21 meter lang. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een constructie van die afmeting in het spoor wordt geplaatst. Voor het plaatsen van de overweg maakt de aannemer gebruik van een grote kraan. Deze werkzaamheden staan gepland voor uitvoering op zondagochtend.

Gevolgen voor het wegverkeer

In verband met de werkzaamheden zijn de overwegen Garst en Oostelijke Rondweg vanaf zaterdag 21 juni 11:00 uur tot maandag 23 juni 06:00 uur afgesloten en wordt het verkeer omgeleid.

Gevolgen voor het treinverkeer

Om de aannemer veilig te kunnen laten werken, rijden er gedurende bovengenoemde periode geen treinen tussen Scheemda en Nieuweschans. Reizigers worden met bussen vervoerd en kunnen voor exacte informatie over de gevolgen voor hun reis www.arriva.nl raadplegen of bellen met 0900-9292 (⬠0,70 per minuut). Ook NOS Teletekst pagina 754 geeft actuele informatie.