Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

TNO rapport klaar! Informatiemiddag voor bewoners van Vreewijk

De deelgemeente Feijenoord nodigt u graag uit voor een informatie-middag op zaterdag 21 juni a.s. om 14.00 uur in de kleine Vredeskerk, Lede 117. Deze middag staat geheel in het teken van het onderzoek naar de bouwkundige staat dat TNO heeft uitgevoerd en het cultuurhistorisch rapport van De Nijl Architecten. Experts van TNO en De Nijl geven deze middag uitleg over hun onderzoeken en studies.

TNO onderzoek
Op verzoek van de deelraad heeft TNO de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de bouwkundige staat van veel huizen in Vreewijk. Uit dit onderzoek is gebleken dat veel van de onderzochte woningen bouwtechnische problemen vertonen (bijvoorbeeld in de fundering) en dat er sprake is van structurele vochtproblemen. Dit betekent dat er grondige verbeteringen getroffen moeten worden.

Beschermd Stadsgezicht
Zoals bekend, loopt voor Vreewijk een procedure voor aanwijzing beschermd stadsgezicht. Om meer inzicht te krijgen in wat dat betekent voor het behoud van de cultuurhistorische waarde van Vreewijk, is De Nijl architecten door wethouder Karakus gevraagd een onderzoek te doen. In samenwerking met experts van monumentenzorg en architectuurhistorici heeft De Nijl een voorbeeldstudie gemaakt. Dat houdt in dat De Nijl adviseert daar waar mogelijk de belangrijkste beelddragers van de bebouwing te restaureren en/of te reconstrueren. Voor de minder belangrijke beelddragers kan vervangende nieuwbouw worden overwogen, mits met behoud van de oorspronkelijke architectuur.

Hoe verder?
Onder meer op basis van bovenstaande onderzoeken en de reacties tijdens de bewonersavonden, de hoorzittingen, het advies van de bewonersorganisatie Vreewijk BOV en huurdersbelangenvereniging Vrelom, brengt de commissie een advies uit aan de deelraad. De deelraad neemt op 26 juni a.s. een besluit over de conceptwijkvisie.