Rennen, fietsen en zwemmen voor de bedreigde kikker

20/06/2008 17:12

NVD Nederlandse Vereniging van Dierentuinen

Amsterdam, 20 juni 2008

NVD-dierentuinen organiseren sponsorloop

2008 is het Jaar van de Kikker! En dat is niet zonder reden. Door toedoen van een zeer besmettelijke en agressieve schimmelsoort zijn wereldwijd al 120 amfibiesoorten verdwenen. Ruim 200 medewerkers van de NVD-dierentuinen zullen op zaterdag 21 juni meedoen aan de kikkercross. Een sponsorloop ten behoeve van de bedreigde kikkers.

Bio-secure ruimtes

De opwarming van de aarde heeft waarschijnlijk een positief effect op de groei en verdere verspreiding van de kleine gistachtige schimmel. Als onderdeel van het Amphibian Conservation Action Plan (ACAP) hebben de NVD-dierentuinen afgesproken zogenaamde "bio-secure" ruimten in gebruik te nemen. In deze ruimtes kunnen ernstig bedreigde kikkersoorten gekweekt worden. Zodra het leefgebied van de kikker schimmelvrij is, worden vanuit de dierentuinpopulaties weer kikkers in het oorspronkelijke gebied uitgezet.

De Kikkercross

Het opzetten van kweekprogramma's kost geld, veel geld. Door het organiseren van de kikkercross hopen de NVD-dierentuinen zoveel mogelijk geld in te zamelen. Daarnaast draagt de kikkercross bij aan een verdere bewustwording van de wereldwijde crisis. Met de eigen dierentuin als vertrekpunt rennen, fietsen, zwemmen en varen de dierentuinmedewerkers naar de finish in Dierenpark Amersfoort. Alles is geoorloofd, zolang men zich maar net als de amfibieën, over land en over water beweegt. In Dierenpark Amersfoort zal vervolgens het tot dan toe opgehaalde bedrag in de vorm van een cheque aan Kikker (Max Velthuis) worden overhandigd.





http://www.nvddierentuinen.nl