Ingezonden persbericht


Foamlab presents: Astronauten in de Jeruzalemkerk

Zaterdag 21 juni om 11 uur in de ochtend verschijnen in het licht van de langste dag van het jaar twee astronauten in de Jeruzalemkerk in De Baarsjes. In de kerk ontdekken zij de bijzondere mensen en dieren die op aarde leven. Iedereen is welkom om te komen kijken naar deze ontdekkingstocht.

De Jeruzalemkerk is een markant gebouw geheel in de Stijl van de Amsterdamse School.
In dit project brengt FoamLab 'Twee Astronauten' naar De Baarsjes om zo aan te sluiten bij de modernistische architectuur van deze wijk. Kijk voor een voorproefje op http://vlaaishow.blogspot.com/

Voor deze voorstelling heeft Foamlab zich verdiept in het modernistische beeld van het goddelijke als iets buitenaards: het hogere. Een belangrijke bron van deze "esthetiek van het goddelijke" vinden we terug in de ruimtevaart. Thierry De Duve heeft eens gezegd dat Manets schilderij van de Afname van Christus, het begin markeert van het modernisme omdat het juist de staat tussen leven en dood weergeeft. Dit komt sterk overeen met de beschrijvingen die astronauten geven van hun beleving van het 'zijn' in de ruimte. Zij doen verslag van een diepe religieuze ervaring als ze naar de aarde kijken, drijvend in het zwart van het universum.

In 1968 werd een enorm budget vrijgemaakt voor de film '2001 A Space Odyssey'. Deze film moest de Amerikaanse belasting betaler warm maken voor de reis naar de maan, zodat er draagvlak zou ontstaan voor de gigantische kosten van deze onderneming. Opvallend aan de film is de grote mate waarin regisseur Stanley Kubrick door thematiek en vormgeving inspeelt op de door De Duve geschetste esthetiek. Voor het eerst en op onovertroffen wijze schets Kubrick het dolende leven in de gewichtsloze ruimte. Voor de installatie in de Jeruzalemkerk heeft Foamlab eenzelfde beeld-taal in gedachten, waarin de mens zich via haar technologische omgeving verhoudt tot de vormeloze materie van de Schepping.

Door middel van deze voorstelling wordt een nieuw publiek gezocht en contact gemaakt met omwonenden, passanten en geĂŻnteresseerden. Dit is een initiatief dat past binnen de doelstelling van de kerk om als een open plaats voor de buurt te fungeren, zoals de kerk dat eerder in haar geschiedenis was.

Astronauten in de Jeruzalemkerk: met onder meer:
Astronauten: Johannes Sterk, Elias Tieleman Beest figuren: Alet Pilon
Joseph Merrick: Theun Karelse
Orgel: Carel Chr. Schulz


zaterdag 21 juni 11:00 uur in de ochtend
Jan Maijenplein 14 Amsterdam
vrij entree.... en na de voorstelling gratis koffie op het plein

Foamlab in samenwerking met de Jeruzalem Kerk
is onderdeel is van Juni Kunstmaand 08 in De Baarsjes - Amsterdam