Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T Utrecht, 16-6-2008

21 juni: Landelijke Speeltuindag

Op zaterdag 21 juni aanstaande is het 'Landelijke Speeltuindag'. Speeltuinverenigingen in het hele land verwelkomen die dag niet alleen de kinderen, maar vooral ook hun ouders, gemeentebestuurders en anderen die nog niet zo bekend zijn met de speeltuin. Met feestelijke activiteiten willen ze benadrukken hoe leuk en nuttig speeltuinen zijn. Dit jaarlijkse evenement is een initiatief van de NUSO, Speelruimte Nederland. Tijdens de speeltuindag wordt bij speeltuin De Speelderij in Volendam het nieuwe speeltuinlied gepresenteerd. Dat wordt gezongen door de tienjarige Marc Molenaar uit Volendam, die 'kleine Tarzan' speelt in de musical Tarzan. Hij was ook te horen in de musical Beauty and the Beast. Eind mei trad hij op in CarrÄ" bij het concert van de Drie Baritons Henk Poort, Ernst Daniël Smid en Marco Bakker.

Speeltuinen zijn bijna nog de enige plaatsen in ons land waar de jeugd ongestoord kan spelen. Vooral in de steden is de openbare speelruimte ten prooi gevallen aan parkeerplaatsen, winkelcentra en woningen. De jeugd heeft de slag om de speelruimte verloren. Een groeiende groep kinderen speelt niet of nauwelijks op straat of is alleen maar buiten onder toezicht van volwassenen.

Uit onderzoek van TNO blijkt dat slechts drie procent van de kinderen tussen zes en elf jaar die in één van de tien onderzochte stadswijken wonen voldoende beweegt. Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen moeten kinderen jonger dan achttien jaar minimaal zestig minuten per dag tenminste matig intensief lichamelijk actief zijn.

Ons land telt ongeveer 960 speeltuinen met ruim 40.000 vrijwilligers. Die speeltuinen tellen 225.000 gezinnen als lid. Per jaar worden er ongeveer 3,6 miljoen bezoeken afgelegd aan speeltuinen door kinderen en hun ouders.

De NUSO vertegenwoordigt de meeste speeltuinen in Nederland. De organisatie regelt diverse diensten en behartigt hun belangen.