Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Groningen, 2 juni 2008

Indrukwekkende 'Meditatieve schriftbeelden' van Ben Aalbers

Op zaterdag 21 juni aanstaande opent in het Grafisch Museum Groningen de expositie 'Meditatieve schriftbeelden' van Ben Aalbers (1916-2004). Aalbers geldt als een van de grote kalligrafievernieuwers van zijn tijd en zijn indrukwekkende werken zijn geïnspireerd op onder meer Japanse, Chinese en Arabische kalligrafie. Hij ontwikkelde een vorm waarbij de betekenis van de tekst als het ware visueel wordt vormgegeven. Naast zijn kalligrafieën zijn in de tentoonstelling ook ruimtelijk werk, grafisch werk en tekeningen te zien.

De expositie in het Grafisch Museum Groningen (21 juni t/m 24 augustus) wil een indruk geven van het veelzijdige kunstenaarschap van Ben Aalbers (1916-2004). Aalbers kreeg zijn opleiding aan het toenmalige 'Instituut voor Kunstnijverheid', de huidige Rietveld Academie. Hij doceerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam en aan het Hoger Instituut voor Drukkunst in Antwerpen. Zijn werk is in bezit van musea en privécollecties in binnen- en buitenland.

Op de tentoonstelling worden werken getoond van de verschillende disciplines die Aalbers beoefende: tekeningen, grafische werken, boekomslagen, ruimtelijk werk en kalligrafie. Het accent ligt echter op de kalligrafische werken, ofwel de 'meditatieve schriftbeelden'. Aalbers liet zich onder meer inspireren door Japanse, Chinese en Arabische kalligrafie en liet de betekenis van de geschreven teksten visueel tot uiting komen. De schoonheid van de vorm en de compositie van letter en woord gaan voor de directe leesbaarheid van de vaak korte, zeer daadkrachtige tekst. Tijdens het kijken en lezen vloeien ze echter samen en wordt de betekenis van de tekst zichtbaar.

De expositie wordt geopend door Ralph Prins, grafisch vormgever en oud-docent van Academie Minerva in Groningen. De opening vindt plaats op zaterdag 21 juni om 17.00 uur in aanwezigheid van Joke Bosman, partner van Ben Aalbers. Zij zal ook op 22 juni en 28 en 29 juli in het museum aanwezig zijn om over het werk van Aalbers te vertellen.

Het Grafisch Museum Groningen is open van di t/m zo van 13.00 - 17.00 uur. Volwassenen E 3,50; groepen, kinderen t/m 16 jaar, CJP, 65+ E 2,50; MJK en Stadjerspas gratis. Informatie over de overige activiteiten, workshops en exposities is te vinden op www.grafischmuseum.nl

Informatie voor de redactie:
Meer informatie over de expositie en meer beeldmateriaal is te verkrijgen bij Paulina de Nijs, directeur van het Grafisch Museum Groningen, directie@grafischmuseum.nl of 050-5256497 (bij afwezigheid: 050-5274888) Meer informatie over Ben Aalbers is te vinden op www.benaalbers.nl


---- --