Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 20-06-2008

Televisie
EENVANDAAG
Uitzending zaterdag 21 juni
Nederland 1 - 18.20 uur

'SEKSUELE DIENSTVERLENING GEHANDICAPTEN
VOORZIEN VAN KEURMERK'

Er moet een keurmerk komen voor bureaus die sociaal-erotische diensten verlenen aan gehandicapten. Dat vindt Woet Gianotten, arts, psychotherapeut, seksuoloog en consulent bij verschillende revalidatiecentra.

Gianotten pleit voor een keurmerk zodat deze dienstverlening gezien gaat worden als een vorm van zorg voor mensen die hier niet zelf voor kunnen zorgen. "Ik denk dat het verstandig is dat er een keurmerk komt voor sociaal-erotische dienstverlening; dat mensen trainingen krijgen, dat ze in een register komen en als het ware een diploma krijgen voor die zorgverlening waarop ze ook gewaardeerd worden vanuit de beroepsgroep", aldus Gianotten in EENVANDAAG.

Er zijn in Nederland 1,6 miljoen mensen met een handicap of chronische ziekte die problemen hebben met seks en intimiteit. Dat is ruim tweederde van alle mensen in Nederland met een chronische ziekte of een handicap. Uit een onderzoek van Rutgers Nisso Groep en zorgverzekeraar Agis bleek vorig jaar al dat de meeste gehandicapten ontevreden zijn over hun seksleven. Het taboe op het onderwerp seksualiteit bij gehandicapten moet doorbroken worden vindt Gianotten. Ook Stichting Intermobiel, een belangengroep voor gehandicapte jongeren, wil het onderwerp uit de taboesfeer halen.

Nederland is een van de weinige landen waar, ondanks dit grote taboe, er toch mogelijkheden zijn als gehandicapten intiem contact zoeken. Er zijn in totaal vijf bureaus voor sociaal-erotische dienstverlening. De laatste jaren zijn er een aantal commerciële bureaus bijgekomen, waaronder Flekszorg.

Gianotten is als medisch seksuoloog verbonden geweest aan het Universitair Medisch Centrum in Utrecht en het Rotterdamse Dijkzigtziekenhuis.

Onderwerp onder voorbehoud.

Voor meer informatie: www.eenvandaag.nl