Provincie Antwerpen


Plechtige eerstesteenlegging

van het Milieutechnologiehuis in Mol

zaterdag 21 juni 2008 - 10 uur - Bio-campus VITO Mol


----------
Op 21 juni vindt in Mol de plechtige eerstesteenlegging van het Milieutechnologiehuis plaats. Het project is een initiatief van het provinciebestuur van Antwerpen en VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) en wordt gerealiseerd met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, binnen Doelstelling 2 Kempen.

Het beheer en de uitbating van dit gebouw zal worden toevertrouwd aan de vzw Innotek, die met het Technologiehuis in Geel over de nodige ervaring beschikt met betrekking tot de exploitatie van incubatiegebouwen. In de incubator worden naast onderdak ook diensten en ondersteuning geboden aan startende bedrijven die op het vlak van milieu- en energietechnologie actief zijn. Zij vinden hier een moderne basisinfrastructuur die indien nodig ook gemakkelijk en flexibel aan te passen is aan hun specifieke behoeften. De nabijheid van en de samenwerking met VITO zijn hierin cruciaal, want hier vind je een concentratie van kennis en know-how inzake milieu- en energietechnologie, en dit van internationaal topniveau. Er wordt dan ook gerekend op tal van spin-off initiatieven van VITO. Maar de Kempen hebben nog andere uitstekende troeven op dit domein zowel op onderzoeksvlak met het SCK en KHK als op industrieel vlak. De voedingsbodem is dus zeker aanwezig om van dit project een succesverhaal te maken.

Wat een incubator als instrument voor economische ontwikkeling bijzonder interessant maakt is de vaststelling in verschillende binnen- en buitenlandse studies dat bedrijven, die in een incubatiegebouw starten, een significant grotere overlevingskans hebben dan de gemiddelde starter. Niet enkel het gebouw maar uiteraard ook de geboden begeleiding en ondersteuning is hierbij van groot belang.

Het Milieutechnologiehuis zelf is ook een voorbeeld van duurzaamheid. Er werd zoveel mogelijk gekozen voor duurzame materialen. Ook werden belangrijke inspanningen geleverd om de energiebehoefte zoveel mogelijk te beperken door passieve maatregelen zoals een doorgedreven isolatie en zonwering. Ten slotte werd gekozen voor een duurzame energievoorziening voor verwarmen en koelen door gebruik te maken van betonkernactivering met koude-warmte-opslag in de bodem, gekoppeld aan een warmtepomp. Het gebouw zal bovendien ook over eigen afvalwaterzuiveringsstation beschikken.

Vanaf januari 2009 kunnen bedrijven in dit 2200 m² grote gebouw terecht. Meer info : Innotek tel: 014 - 570 570

Praktische info
wanneer:
21 juni 2008, 10 uur
waar:
Bio-campus VITO, Europawijk, Mol